PRITOŽBA  ZARADI INFORMACIJSKEGA ONEMOGOČANJA REFERENDUMSKEGA ODLOČANJA VOLILCEV Z DNE 17.5.2011



Volivci v Sloveniji nimamo niti pravice do normalnih volitev. Če se pritožimo pa niti ne dobimo odgovora od ustrezne inštitucije, če pa izjemoma odgovor dobimo je le ta nevsebinski, ne obravnava v pritožbi navajanih dejstev ter razlogov za pritožbo.

V pritožbah, ki se tičejo referendumske kampanje ter pritožbe v zvezi z lokalnimi volitvami 2010 (ko na pritožbo RVK prav tako  ni odgovorila) je veliko predlogov, ki so izvedljivi in bi pripomogli k temu da volivci dobijo dejansko možnost odločanja. V Sloveniji so kršene izjemno pomembne pravice: do relevatnih volilnih informacij, do odgovora…


-------- Prvotno sporočilo --------

Zadeva: DANES VLOŽENA PRITOŽBA ZARADI INFORMACIJSKEGA ONEMOGOČANJA REFERENDUMSKEGA ODLOČANJA VOLILCEV
Datum: Tue, 17 May 2011 18:30:57 +0200
Od: Vlado Stres <stres.vlado@gmail.com>
Za: rvk@gov.si, gp.iju@gov.si
Kp: jožef jarh <sedajda@gmail.com>, Vladislav Stres <vladislav.stres1@t-2.net>, valentin.hribar@guest.arnes.si, spomenka.hribar@siol.net, rajko.pirnat@pf.uni-lj.si, franc.testen@sodisce.si, avbelj@gmail.com, miro.cerar@pf.uni-lj.si, bucar@panevropa.si, andrej magajna <andrej.magajna@gmail.com>, andrej.ule@guest.arnes.si, saso@ga-ga.si, silvester.surla@revija-reporter.si, Nenad Gluks <nenad.glucks@revija-reporter.si>, "sebastjan.apat"@dz-rs.si, Blaž Babič <blaz.babic@amis.net>, info@varuh-rs.si, info@dnevnik.si, Ivan Koderman <ivan_koderman@t-2.net>, bostjan.campa@t-2.net, sfranc3@siol.net, stojan.auer@lpr.si


Dne 13. 5. 2001 sem dobil v poštni nabiralnik obvestilo o referendumu, ki ga je volilcem razdelila državna volina komisija. Na referendumu se bomo izjasnjevali tudi glede vprašanja:
 

„Ali sem za to, da se uveljavi  ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARSTVU DOKUMENTARNEGA IN ARHIVSKEGA GRADIVA TER ARHIVIH (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel državni zbor RS na seji, dne 4.2. 2011?"

 Obvestilo ne nudi možnosti odločitve, saj so objavljeni le popravki zakona in ne cel zakon z posebej poudarjenimi predlaganimi popravki. Tako lahko na 11. in 12. strani obvestila beremo povsem nerazumljiv tekst
kot npr.:
V dvajseti alineji se črta beseda „svojega“.  Tovrstno besedišče je iztrgano iz konteksta in je zato bralcu povsem nerazumljivo.

 


Celotna pritožba zaradi informacijskega onemogočanja dejanskih volilnih pravic je v prilogi.


Hvala za odgovor in za morebitno podporo pri reševanju problema.

 

CELOTNA PRITOŽBA

Tako kot sam odgovor pričakuje tudi Ministrstvo za javno upravo. Tudi oni odgovora od ustreznega organa niso prejeli.


Marko Golobič, donedavni "tajnik" Državne volilne komisije, pritožbenih razlogov v pismu, ki ga je poslal 18.5. 2011,  ni izpodbijal. Ni odgovarjal v imenu RVK. Odgovor RVK na svojo protožbo, ki sem jo poslal 17.5. 2011, tako lahko še pričakujem?
Odgovor, ki ga je napisal Marko Golobič je povsem neustrezen, nevsebinski in zato ponižujoč. Na navedbe mi namreč ni bilo odgovorjeno. Preberete ga lahko spodaj.
 
S strani Ministrstva za javno upravo, Inšpektorata RS za javno upravo, sem dne 26.5.2011 (št. dokumenta: 0610-414/2011/2) prejel spodbudno zahtevo, ki se glasi:
 

"Glede na vsebino prejetega dopisa in glede na določbe 16. člena Uredbe o upravnem poslovanju (Uradni list RS, št. 20/05, 106/05, 30/06, 86/06, 32/07, 63/07, 115/07, 31/08 in 35/09), je potrebno prejeto pritožbo obravnavati in na strankine navedbe v predpisanem roku odgovoriti.  Vaš odziv in odgovor pričakujemo v roku 15 dni od prejema tega dopisa."

Prosim, da tudi vi podprete prizadevanja za rešitev pritožbenega problema - omogočenje pravice volilcev do relevantnih volilnih informacij.
 
 
Vladislav Stres
031 578 981
 


From: Marko Golobič <marko.golobic@gov.si>
Date: 2011/5/18
Subject: Re: DANES VLOŽENA PRITOŽBA ZARADI INFORMACIJSKEGA ONEMOGOČANJA REFERENDUMSKEGA ODLOČANJA VOLILCEV
To: stres.vlado@gmail.com
Cc: Državna volilna komisija <rvk@gov.si>

 
Spoštovani,
 
Državna volilna komisija je izdala brošuro glede na določbe 34.člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, ki določa, da je potrbno najpozneje 15 dni pred dnem referenduma objaviti odlok o razpisu referenduma ( v tem primeru v množini) ter besedila zakonov, o katerih se odloča na referendumu in sicer v medijih ali na drug način.
Državna volilna komisija je objavila te dokumente na svojispletni strani www.dvk.gov.si. Iz razloga, ker mnogi volivci po Sloveniji nimajo dostopa do interneta ali pa ga ne uporabljajo, pa je tudi tokrat odločila, da izda posebno brošuro z vsebino, ki jo zahteva zakon o referendumu in o ljudski iniciativi in jo posreduje vsem gospodinjstvom.
 
Cena brošure je nekoliko manj kot 20 centov/ izvod.
 
Lepo vas pozdravljam!
 
Marko Golobič, tajnik DVK
 
p.s. to sporočilo štejem tudi kot odgovor na vašo pisno vlogo, ki smo jo prejeli po pošti dne 17.5.2011.
----- Original Message -----
From: Državna volilna komisija
To: marko.golobic@gov.si
Sent: Wednesday, May 18, 2011 10:02 AM
Subject: FW: DANES VLOŽENA PRITOŽBA ZARADI INFORMACIJSKEGA ONEMOGOČANJA REFERENDUMSKEGA ODLOČANJA VOLILCEV

LOKALNE VOLITVE 2010

Zaradi manipulacij z volivci je Jožef Jarh, dne 24. 9 2010 na ustrezne naslove Mestne občine, volilne komisije, varuhinji človekovih pravic, predsedniku republike... poslal pismo z Zahtevo za pridobitev informacij javnega značaja v času volitev.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pričakujem ustrezno reagiranje na opisane probleme ter rešitve.

Jožef Jarh

Dne 24. 9 2010 je Jožef Jarh na RVK - Republiško volilno komisijo, na naslov MOL in na več drugih naslovov, za katere je menil da lahko pomagajo pri reševanju problema neinformiranosti, poslal spodnje pismo (obseg vsebine 31 tipkanih vrstic):

ZAHTEVA ZA PRIDOBITEV INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA V ČASU VOLITEV

V skladu z 44. čl. 2 odst. Ustave RS, ki se glasi: »Vsak državljan ima pravico, da v skladu z zakonom neposredno ali po izvoljenih predstavnikih sodeluje pri upravljanju javnih zadev.«

kot volivec in državljan RS Slovenije, naslovnikom vlagam zahtevo za pridobitev ustreznih informacij o kandidatih. Volilni program in opis ter kronološki pregled dosedanjih zaposlitev kandidata namreč potrebujem za odločanje o izbiri kandidatov. Informacije o kandidatih, ki s strani države prihajajo na moj naslov so pomanjkljive do te mere, da so za odločanje o izbiri povsem neuporabne. V skladu z mojimi ustavnimi pravicami iz 39 čl. 2 odst. Ustave RS, ki se glasi: »Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.« zahtevam pridobitev zgoraj navedenih informacij, več pdf.

NIHČE OD NASLOVNIKOV NI ODGOVORIL NA KLJUČNI IZPOSTAVLJEN PROBLEM
Če bi namreč MOL naredil volilne "sezname" v glasilu Ljubljana po četrtnih skupnostih, bi volivci dobili le informacije o kandidatih med katerimi lahko izbirajo, časopisni prostor pa bi zadostoval za objavo    volilnih programov, zavez in referenc kandidatov. Tako bi bili mi volivci ustrezno obveščeni. Ker smo ostali brez ustreznih informacij smo lahko volili le na slepo na podlagi dosedanjih informacij. Zato smo/so
 10. oktobra volili že znane obraze. Tokratne lokalne volitve so po ocenah Financ najdražje v zgodovini Slovenije. Kakšne informacije smo dobili volivci pred volitvami za ta denar?

Kljub temu da država neposredno in posredno financira izvajalce volitev, jih ni organizirala tako, da bi bili volivcem razpoznavni programi, zaveze in reference kandidatov na volitvah. Mestna občina Ljubljana je že 7. 5. 2010 sprejela Sklep o delni povrnitvi stroškov volilne kampanje za lokalne volitve v Mestni občini Ljubljana za volilno leto 2010. Lista Zorana Jankovića je iz tega naslova med drugim dobila tudi  33.000 EURov neposrednega nadomestila za stroške volilne kampanje. Strošek volilne kmpanje bil tudi tisk in razpečava posebne številke glasila MOL Lokalne volitve so iz državnega in občinskih proračunov posrkale najmanj osem milijonov evrov, kar je še enkrat toliko, kot nas stanejo volitve ali referendumi na državni ravni. Strošek lokalnih volitev v Ljubljani je bil 3 evra na volivca. Šefi volilnih komisij so za svoje delo prejeli nadomestilo v višini županske plače, namestniku pa 80% lete. Na pritožbo /protest Jožefa Jarha volilna komisija niti MOL nista odgovorila, niti ni poskrbela  za ustrezno obveščenost volivcev v Ljubljani .

vir: časopis Finance 2. (pdf1)

S strani pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja je prejel obširno obrazložitev delovnega področja pooblaščenke.

Od predsednika države je 5.10. 2010 prejel odgovor (5,5 tipkanih vrstic), da naj se obrne na Mestno volilno komisijo Mestne občine Ljubljana. Iz pisma samega (poglejte zgoraj) je razvidno, da se je v istem pismu obrnil tako na Republiško volilno komisijo, kot na MOL. Odgovor je bil brez vsebine, opozarjal je na nekaj kar je bilo že storjeno v pismu samem  slika (jpg).

Varuhinja človekovih pravic je prav tako povzela le del argumentov iz Jarhovega pisma in ugotovila, da ni pravi naslov za reševanje problema neobveščenosti volivcev glede programov in referenc posameznih kandidatov, več odgovor predsednika države in varuhinje  pdf.

Na podlagi odgovorov lahko zaključimo, da tako varuhinja kot predsednik države menita, da je zahteva Jarh Jožefa, ki je za svojo volilno odločitev zahteval podatke o programih in referencah kandidatov... ni povezana z njunim delom. Noben od njiju namreč ni sprožil nobenega postopka, niti ni naredil ničesar s čimer bi pripomogel k reševanju problema, ki je argumentirano obrazložen v njegovem pismu. RVK in MOL pa "poslujeta" še bolj nesramno. Jarh Jožefu do danes 11. 10. 2010 nista niti odgovorila.



PRIREJANJE VOLITEV  -  POTOP DRŽAVE?
 

Tiskovna konferenca novoustanovljene stranke PREMIK je bila 23.09. 2010 v kavarni Union. Vodila sta jo Peter Mesec (predsednik stranke Premik je prišel zaradi tiskovne konference iz Železnikov) in Miha Burger  (Lista Mreže inženirjev za Ljubljano). Tiskovni konferenci smo prisostvovali tudi člani in simpatizerji stranke SED (Stranke enakopravnih dežel).
Kljub vabilom, ki so jih prejeli vsi pomembnejši mediji ter STA na novinarko konferenco ni prišel niti ene novinar (vabilo pdf)

Podobno se je zgodilo leta 2008 na tiskovni konferenci štirih strank, ki so jih predstavljali: Jože Duhovnik, Vlado Čus, Stojan Auer, Lovro Škrinjarič. Zato vem, da tudi tokrat to ni bil slučaj, ampak stalna medijska praksa slovenskih medijev (tudi javnega zavoda  RTVS). Posledica tovrstnega neobveščanja, cenzure, zadušitve vsega novega je, da so volitve zrežirane, puste in da zato na volitve hodi vse manj volivcev, predvsem (pravih) intelektualcev. Posledica tega pa je hitra negativna kadrovska selekcija in PROPADANJE DRŽAVE SLOVENIJA, na kar je opozorjeno v Zahtevi.

Medije se v Sloveniji podreja in disciplinira na različne načine. Eden izmed teh je dodeljevanje sredstev iz medijskega sklada ipd. Namesto da bi sklad omogočal zniževanje zagonskih sredstev in osnovnih stroškov za delovanje medijev se sredstva delijo več in manj arbitrarno, izza navideznih strokovnih komisij, za kao projekte, katerih realizacijo nihče ne preverja.  Tudi v tem primeru je tovrstni način dela. generiral razmere za informacijsko izločitev vsake nove alternative. Tako volivci nismo bili seznanjeni z morebitnimi alternativami, zato smo se lahko odločali le med znanimi imeni.