Ključni udarec iztrebljanju Arkhontov,sta zadala samovšečni Allogen - Ardashir I in novi človeški Bog - Ahura Mazda. 


Ardashir I in Ahura Mazda, Naqsh-e Rustam, 3st.p.n.š.

Ko branilci planote sklenejo zavezništvo z napadalci nekdo izgubi svoje zaveznike. Le kdo je bradato zvezano bitje, ki ga tlači težko konjsko kopito na katerem je nekdanji "mogočni" "bog" Perzijcev Ashura Mazda?
Njegovi lasje so, kot da bi simbolno upodabljali valove, njegova ušesa so satirska daljša, bolj mlahava (zajčja) kot je to pri običajnih ljudeh.

 Le kaj pomeni veliko jajce med zadnjimi nogami obeh konj?  Jajcu kopito zadnje noge konja ovira stik z zemljo.

kamnite krogle Costa Rica

Večina krogle je izdelana iz trdega ognjenega kamna Granodiorit. Po velikosti od nekaj centimetrov do več kot dveh metrov v premeru, in tehtajo do 16 ton. Največ so vrezane od gabro, vsiljivo igneous rock podobno granit. Obstaja ducat ali tako narejeni iz lupine bogati apnenca, in še ducat iz peščenjaka. Kamni so verjeli, da so bile izrezljane med 200 pr in 1500 AD. Vendar je edini način je na voljo za datiranje rezbareno kamni je stratigraphy, in večina kamni niso več v svoji izvirni lokacijah. Krogle je bilo ugotovljeno, s keramiko iz kulture Aguas Buenas (dating 200 BC - AD 600) in prav tako so bile ugotovljene s Buenos Aires tipa večbarvni kip (dating 1000-1500 AD). [1] so bili odkrili pri številnih lokacije, vključno Isla del Cano, in več kot 300 kilometrov severno od Diquis Delta v Papagayo na Nicoya polotoku.

Ugotovljeno je bilo, je trdil, da so krogle popolno, ali zelo blizu popolni v okroglosti. Vendar so nekatera področja je znano, da se razlikujejo glede na 5 cm (2), v premeru. Prav tako so bili poškodovani kamenje in zmanjšala v preteklih letih, in tako je nemogoče natančno vedeti, njihovo prvotno obliko.
 

Kroglice so bili ogroženi od trenutka njihovega odkritja. Mnoge so bile uničene, dynamited zaklad, ki ga lovci ali počenega in lomljeni, ki ga kmetijske dejavnosti. Ob večjih študija v 1950-ih, je bilo petdeset kroglice zabeležena kot in situ. Danes, le peščica je znano, da tam, kjer so.

 

National Museum, San José, Costa Rica