MOJI KOMENTARJI  
na spletnem časopisu Dnevnik. si

STRANSKI UČINKI TAJKUNIZACIJ SLOVENIJE
stresvl petek, 17.07.2009 ob 09:45
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042284040

Delavec propadle tovarne Industrija usnja Vrhnika: "Slabše živimo od ciganov. Mi smo slabši od njih, a oni vsaj delali niso, zato niso zgarani kot živina". Zaradi dolgoletnega dela v usnjarni je zbolel in bil zato premeščen na drugo delovno mesto, saj s kožami ni smel priti v stik. "Pravzaprav smo vsi invalidi. To smo postali zaradi dela v tovarni, kjer smo pustili svoje zdravje". Managerji IUV v navezi s politiki, bančniki so tovarno izčrpavali. In ta je tako kot številne druge "krave" zaradi pretiranih kraj propadla, številni Elani so pa so se uspeli vsaj na videz ohraniti tako da so prešli v roke tujega kapitala... Slovenska verzija Stalinizma se še kar naprej nadaljuje, tokrat pa prihaja na plan kaj se je sploh dogajalo v ozadjih.

Stavek: "Slabše živimo od ciganov" je dejstvo, ki boli. Da varuhinja, mediji v Sloveniji skrbijo predvsem za pravice marginalcev. To je sicer povsem prav, toda morali bi skrbeti tudi za nemarginalne v smislu takšnih ali drugačnih oznak. Verjemite njim se ne namenja nič, običajno na svoje pritožbe, pobude.... ne dobijo niti odgovora, do pravice ne pridejo po nikakršni poti. ZAMOLČANA VEČINA. Pač vse v stilu izbris barbarov. Država z videzom spoštovanja osnovne zakonodaje npr. 8 urnega delavnika, z videzom kulture, z videzom pravnosti, z videzom svobodnega pretoka informacij, z videzom demokracije (DS RS ni sposobna organizirati niti enega posveta dejansko aktualnih tem)...

Nihče za nastalo situacijo ni NIČ KRIV. Oblast krivi prejšnjo, prejšnja je predolgo časa krivila prejšnjo, Kučan je penzionist, v Sloveniji pa imamo itak kapitalizem, s stranskimi posledicami olastninjenja okolja, posameznika... se moramo sprijazniti, RKC cerkev se itak ukvarja s trans trans trans - pravi da tuzemsko ni del trans trans kar je sicer laž, ampak kaj bi to.
Pred 20 leti ustanovljena država Slovenija že po 2 desetletjih izgublja svoj smisel obstoja kot država. Pa toliko hrepenenja in iskrene želje po sodelovanju in gradnji identitete, blagostanja je bilo vloženo ob osamosvojitvi s strani naroda!?

StRES Vladislav


O POŠTENOSTI
stresvl petek, 17.07.2009 ob 09:16
http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042283765


Pošteni POSLANCI - delegati ljudstva naj se odrečejo sejninam, saj je sodelovanje v različnih komisijah in združenjih, del njihovega profesionalnega dela. ok. 4.500 neto bi moralo biti dovolj. Še posebej pa se nagrade ne more izplačati, če komisija po npr. letu dni dela ne uspe opravičiti (zastavljenih) ciljev. Upoštevati je treba seveda gospodarsko ipd krizo in da se poštenost najprej začne pri sebi samem. Menedžerske prevzeme preko kreditov bi morali POSLANCI PREPOVEDATI s PROTITAJKUNSKO ZAKONODAJO ter razlago že obstoječih zakonov.
Vse prigoljufano, spretno - preko prevar - ukradeno, sejnine... naj se da v poseben protikrizni font.

svetoval

StRES


Barack Obama napovedal novo obdobje ameriške zunanje politike: Tekle so solze sreče!

 
stresvl
sreda, 05.11.2008 ob 09:43

VREDNOTE SVETA NEDOSEGLJIV CILJ ALI IZJEMNA PRILOŽNOST

Bushu ob zmagi nisem čestital, Obami čestitam. Torej nisem takšen kot takšni in drugačni predstavniki, ki dajejo čestitke zaradi lepega vedenja vsakomur, komurkoli,samo da ima v rokah moč.

ZDA ni samo v recesiji s več kot 5.000 milijardami dolarjev državnega dolga ampak je tudi država novih razvojnih možnosti in priložnosti. ZDA bi lahko bila nosilka vrednot tako za lastno prebivalstvo kot sveta. Tako bi zopet postala velesila, ki se je ne bi bilo treba bati, tokrat na moralno etičnem področju. Toda pot je trnjeva:
- ojačitev spoznanja da smo v medsebojni soodvisnosti
- namesto atomskega orožja (splošno deponiranje in uničenje večine atomskih bomb in nuklearnega orožja nasploh) investicije v postavitev osnov za razvoj revnih držav (namakalni sistemi, industrijska infrastruktura...) ,
- obveznost demokratičnih volitev pod nadzorom v vseh diktatorskih državah (Sudan, Myanmar, Afganistan...)
ipd

Večina svetovnega prebivalstva je želela da Obama postane predsednik, saj se zaveda grožnje negativnih scenarijev nadaljnega razvoja ZDA v državo zmanjševanja pravic lastnim državljanom in mednarodnega cinizma ter neodgovornega ravnanja na sploh.

Vem, rečete tvoji upi so previsoki, ampak glejte prebujeno je volilno telo velike države, veselje je pljusknilo tudi med prebivalce okoliških držav. Proces se je šele začel in je zato šibak in se lahko hitro zaustavi tudi z onemogočanjem ekipe, ki prevzema oblast. Volitve v ZDA so dejansko izgubili odločevalci iz ozadja in premik je dejansko večji kot se navidez vidi. Upam pa da ne bo tako in da bomo presenečeni še v marsičem.

Tudi pri našem tokratnem Obami – Pahorju, prejšnji JJ se je podredil klanu(om) izsiljevanj in zato zaribal. Zato ni več razvojno aktualen. Pahor pa še ni in upam, da se ne bo podredil tem ali onim oligarhom in spletkam, ampak da vsi skupaj poprimemo. Svet je soodvisen, tudi Slovenci smo. Edina rešitev iz krize je neegoizem, osnovne človekove pravice, enakost pred zakonom in sodelovanje s kančkom tolerance.
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm

Lep dan

Vladislav Stres

 

stresvl sreda, 05.11.2008 ob 12:56

jup sreda, 05.11.2008 ob 11:18
"V Ameriki zamorc,v Sloveniji komunajzar. Ja, res nedoumljiva so pota božje previdnosti."
ODGOVOR: V. S.: Saj ni res, pa je. To zgornje razumem kot slabo šalo.


MOČ INFORMACIJE

Zaradi prežeče katastrofe, ki bi povzročila izumrtje ljudi sodobni Utnapištim oz. Noe na čolnu po parih zbere pisano druščino: črnca, belca, rumenokožca, žida, muslimana, katoličana, krščana, hindujca, terevada budista, muslimana, bušmana, hotentota... (vse po spolni torej moške in ženske pa tudi verski, rasni pripadnosti ). Ko se začnejo pogovarjati se vname silovit prepir, zato čoln stoji na mestu, obenem grozi da se čoln prevrne. Toda ko odeelajo delavnik prepirov se utrudijo in nato zaspijo. Hrup je tudi tokrat prišel do modrih v višavah. V sanje spečih so položili sanje. Vsakega so nagovorili.: Ali veš da ni važna barva kože, glej če se sončiš imaš pač drugačno; ni važna veroizpoved, veš če veruješ - veruješ v isto, svet je soodvisna celota, ki ga spaja ljubezen; tudi spol ni važen, saj ima duša v ženskem telesu le drugačno vlogo kot v moškem.
Ko so se ljudje na čolnu prebudili so pričeli jokati, saj so gledali prečudovit film, pa ne samo to menili so da jih je nagovorilo najmočnejše na tem svet - sam Bog… Prepoznali so se kot ljudje, jokali so se objemali in klicali besede sreče. Čoln, ki je pred tem stal na mestu je šel varno naprej, saj je bil cilj sedaj isti. Vsi v čolnu so postali prijatelji in sodelavci.

Lep dan
Vladislav Stres


Strel v mrtvo novinarstvo

 

http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042218493#komentarji


PLURALIZACIJA MEDIJEV IN OSTALE BLA, BLA, bla

Vsaka argumentirana informacija je veliko vredna ne glede kdo jo da. Dokler boš dajal od sebe informacije v obliki uveljavljenih klišejev in brezveznega nakladanja toliko časa boš zagotovo živ.

Nekoč je novinarka RTV SLO izjavila: "Na teden lahko RTV SLO obdela 10 tem." V stavku je bilo slišati podaljšek. Ali pa tudi ne...! Mediji dejansko močno vplivajo na to o čem in koliko o čem javnost razmišlja. Zato so odločevalci zaintersirani da tudi v SLO ni dejanske pluralizacije medijev. Lutkovno gledališče ne moreš delati brez tega vzvoda oblasti. Zato je govorjenje o demokraciji... s strani odločevalcev večinoma izvajano s figo v žepu. To pa seveda ni razvojna pot ampak je pot v brezizhodnost in primitivnost obračunavanja.

lep dan

Vladislav Stres

 

stresvl četrtek, 30.10.2008 ob 08:13

 Izjava Pukaniča:
"Od 1997 medije na Hrvaškem obvladujejo 4. ljudje . Odgovorno trdim, da danes niti predsednik države, niti vlade niti vlada nimajo dejanske moči v državi, ampak jo vodijo ti 4. Vodje. Kajti tisti, ki vlada medijem, ki vlada finančnim virom vlada državi. Vlada in predsednik pa se lahko slikajo."

Več na:
http://www.youtube.com/watch?v=X8zIc6UR2wU

lep dan

Vladislav

 

stresvl četrtek, 30.10.2008 ob 00:44


Je prav, da duhovnike v zaporih in bolnišnicah plačuje država?
Ljubljana- Pred dnevi je začel veljati pravilnik, ki ureja izvajanje »verske duhovne oskrbe« v bolnišnicah in drugih javnih zdravstvenih ustanovah, kjer se izvaja stacionarna zdravstvena oskrba; podpisala ga je ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. 25. oktobra pa je začel veljati pravilnik, ki to enako ureja v zaporih, vzgojnih domovih, prevzgojnih domovih in zavodih za usposabljanje, ki ga je podpisal Lovro Šturm.

Pravilnika uvajata zaposlovanje duhovnikov, ki bodo odslej javni uslužbenci, plače zanje pa bo zagotavljala država.

Se vam to zdi prav?stresvl sreda, 29.10.2008 ob 01:22

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICAH, V ZAPORIH...

"Dr. Janez Remškar, generalni direktor direktorata za javno zdravstvo na ministrstvu za zdravje, ne ve koliko duhovnikov, ki bodo poslej javni uslužbenci, bodo po kriterijih iz pravilnika morale v prihodnosti zaposliti slovenske bolnišnice, prav tako ni vedel".
Prvi in najpomembnejši kriterij za kakršnokoli oskrbo bi moral biti družbeno bogastvo. Zastaviti si moramo namreč vprašanje: Ali si lahko posamezni projekt lahko privoščimo? Če imajo zapori premalo prostorov za svoje redno delovanje, če številne družine nimajo niti za osnovni standard preživetja, če je zaposlenih v javnem sektorju že preko 150 000 torej 19% vseh zaposlenih (brez upoštevanja samozaposlenih) je jasno da se nekdo HECA. Samo za plače 150 tisoč zaposlenih po kolektivnih pogodbah v javnem sektorju RS je bilo avgusta letos skupno porabljenih 261,7 milijona evrov oziroma za dobrih 31 milijonov več kot na začetku leta…
Res pa je da se obenem odpira pravo vprašanje VERE! Tako zdravniki kot penelogi, šolniki… bi morali svoje delo opravljati ZARES, torej bi morali verjeti v vrednote Ustave RS in splošne človeške vrednote, samo tako bi bili pravi javni uslužbenci. Kriterij se lahko zniža na raven, da vsaj dobro poznajo vsebino ključnih splošno sprejetih vrednot. Če temu dodamo tudi novodobno vse bolj razpoznavano vrednoto spoštovanje Narave oz. Sveta kot celote, potem je jasno da večjih posebnih potreb za versko oskrbo proračunsko financiran sektor ne bi potreboval. Ker pa se, ob precizni pomoči številnih, proces razvrednotenja vrednot hitro stopnjuje in civilizacija predvsem t.im materialno razvitega zahodnega sveta (duhovno pa vse bolj bebavega) tone v brezveznost nihilizma, vprašanje duhovne oskrbe ni tako zelo neaktualno.

Nekaj osnovnih podatkov o verski izobrazbi dobite na javno informacijsko sistematično prezrtih straneh:
http://stres.a.gape.org/clanki/clanek_o_bogu.htmstresvl sreda, 29.10.2008 ob 11:20

IZKLJUČNA PRAVICA RAZLAGE BOGA SVETA BITI ČLOVEKA

Nihče ne sme imeti izključne pravice razlage Boga, Sveta, biti Človeka. Ravno v tem je lepota sveta, vsak je njegov dopolnjujoč del in s tem vreden spoštovanja. Vsak ima v končnem pravico da si sam po svoje razlaga najzahtevnejša vprašanja. Bog ima lastnost absolutne ljubezni in absolutne svobode.

Bog, Svet, bitnosti so prevelik(a) tema. Štejejo pa predvsem dejanja: poštenosti, spoštljivega ravnanja tako s samim sabo kot Naravo - Stvarstvom. V skladu z načelom: "Glej me kaj delam in ne poslušaj kaj govorim."

lep dan

Vladislav Stres

 

stresvl četrtek, 30.10.2008 ob 00:24

 

ŠTEVILO VERNIKOV POSAMEZNE VERSKE SKUPINE

LaraCraft sreda, 29.10.2008 ob 15:26
"Me veseli, da je bila država končno sposobna urediti duhovno oskrbo v zaporih in bolnišnicah. Menim, da to narekuje splošna civilizacijska norma. In glede na to, da se je več kot 80% Slovencev opredelilo za verujoče"

ODGOVOR V. STRES: Podatki iz popisa prebivalstva seveda ne morejo biti podatki na podlagi katerih se ocenjuje pripadnost veroizpovedi. Zahtevnih duhovnih opredelitev ne moremo vrednotiti tako da poleg rojstnega kraja naredimo še kljukico med slabo izbiro vprašalnika o veroizpovedi, ki jih večina prebivalcev niti ne loči med seboj, niti ponovno poudarjam nima primerne popisne izbire. Povejte mi npr. Kakšna je razlika med katoličanom, krščanom, džainistom in alternativcem, ki verjame v presežno ljubezen?

Do podatka o veroizpovedi je treba priti z intervjuji obsežnejšega vzorca populacije v katerem se zastavi tudi vprašanje kaj posameznih sploh pojmuje pod pojmom vera, ali se udeležuje shodov posamezne verske skupine... Že sami odgovori na forumu deloma govorijo o temu kar ve zdrava pamet. Verujočih v RKC je malo, verujočih v poštenost in izgorevanje v ljubezni do svetosti sveta pa je zelo malo med vernimi samimi. Veliko se jih izjasnjuje za verne ker se v okrilju neke skupine počutijo varne. Pa so zato res verni? Verni ljudje so altruisti in idealisti te pa najdemo (ne samo med mlajšimi) tudi med tistimi, ki jih ideologi označujejo z ateisti oziroma mejne sekte...

Res kaos vrednot v katerem pa je iz dneva v dan bolj jasno kakšen dejanski obraz ima vsak posameznik. Številni v takšnih in drugačnih kutah so neverni, številni dejansko zgled vere, pa so te kute lahko sodniške ali pa duhovniške ali na obleki takšna ali drugačna zvezda. Ne glej me kakšen sem, ampak kaj počnem. In res marsikdo svoje kar počne počne skrivoma. V informacijski družbi pa so se zavese pričele skrivnosti pričele globalno tanjšati. In na dan prihajajo obrazi takšnih in drugačnih.

Nekaj osnovnih podatkov o verski izobrazbi dobite na javno informacijsko sistematično prezrtih straneh:
http://stres.a.gape.org/clanki/clanek_o_bogu.htm

lep dan

Vladislav Stres 


stresvl petek, 31.10.2008 ob 12:33

NUJNOST VRNITVE H KORENINAM VERE IN POVEZOVANJU TEOLOGIJE IN ZNANOSTI
Hvala Dnevniku da omogoča izmenjavo mnenj.

alansi petek, 31.10.2008 ob 09:26
"Ampak nekaj te iz srca prosim,ko boš na smrtni postelji ne kliči Boga na pomoč,da ti pomaga,tako kot je vpil Tito in Drnovšek in nazadnje dobil Božje maziljenje pred odhodom v inostranstvo za VEKOV VEKE AMEN"

Odgovor V. Stres: Vsak dan imamo v sebi vest, zavest, moralo... svoj Jaz ali Osebnostno bit. Prav je da stopamo po poti skladnosti s Stvarstvom v njegovih zakonitostih. Kaos je posledica tega da je vere - skladnosti - premalo. profana oblast bi se morala zavedati da noben zakon, niti pravni sistem ne more povsem urediti razmerij med ljudmi. Zakone se lahko krši in pri nas je zloraba prava na žalost dnevna praksa tistih, ki imajo v rokah argumente moči.
Verjeti v ustavna načela, splošno znane vrednote je pot vere v Svet kot celoto. Egoizem, strah, nevednost in manipulativnost tistih, ki strašijo s smrtjo ter početja, ki so povsem v nasprotju z nauki, ki jih razglašajo, ni pot k Bogu ampak oddaljevanje od njega, pa čeprav s smiselnimi cilji, ki opravičujejo sredstva. Začnimo se pogovarjati o tem Kaj sploh je Bog? Sam imam kar nekaj moči argumentov. Verjamem, da se v to polemiko razlagalci vere ne boste spustili, saj se boste znašli na terenu, ki ga ne obvladujete, morda tudi zato ker dejansko središče vere vaših šefov, še vedno ni božja volja takšna kakršna je (upanje in zaupanje) ampak FIKSNE IDEJE in uveljavljanje svojega prav. Zato seveda tudi tokrat ne boste pristali na debato z navadnim državljanom, zopet boste pač uporabili argument moči. Do danes mi noben cerkveni dostojanstvenik ni odgovoril na spodnje trditve (o katerih ste bili obveščeni že pred dobrim letom dni):
http://stres.a.gape.org/clanki/clanek_o_bogu.htm
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm

Prosim za javni pogovor

Vladislav Stres

 

stresvl ponedeljek, 03.11.2008 ob 00:22


VERA JE ZAUPANJE V STVARSTVO, RAZISKOVANJE V ISKANJU RESNICE IN PREDVSEM LJUBEZEN DO SVETA

abcdefgh nedelja, 02.11.2008 ob 22:28
"Cerkev je ločena od države na enak način, kot je od nje ločena na primer Zveza borcev."

S strani prenekaterih (ne)verujočih slišim mnogo žaljivk na nasprotno stran. Ampak ni nasprotnih strani, so pa posamezniki, ki nimajo duhovne legitimitete.
Prenehajmo z govorjenjem kaj ni prav, ampak začnimo govoriti/delati KAR JE PRAV.
Civilne družbe niso registriranje za opravljanje tako zahtevne in pomembne naloge kot je verstvo, zato jih ne moremo enačiti s cerkvijo. Številne t.im. civilna društva delajo res na način minimalnega odpora in so izhod za zaposlovanje njihovih predstavnikov, številne pa delujejo bolj ali manj dobro, koristno, požrtvovalno. Tako tudi številni duhovniki. Nekatere pač upravičeno cenim, druge pa ne morem in ne smem. Problemi se skrivajo predvsem v inštituciji, toda poglejmo tudi v civilni sferi so problemi glede vodenja družbe podobni.
Vesel sem da ste spregovorili, čeprav bi bilo prav, da se o resni temi pogovarjamo resno, iskreno in brez vnaprejšnjih ciljev npr. ponižati drugače mislečega, verujočega… Vera je nujni sestavni del življenja človeka… Morda verjameš v ljubezen, ki te bo dopolnila, tako prijateljice, prijatelja, žene, moža, kot morda otroka, vnuka, matere, babice, dedka… Če veruješ v Svet, potem ti je zanimiv in ga raziskuješ, morda le kratek čas, med velikokrat prenapornim dnevnim pehanjem za zaslužek… Če veruješ potem veruješ tudi vase in marsikaj lepega najdeš tudi v drugih, čeprav imajo pred seboj takšne in drugačne maske. Če nekdo zaničuje vero in je opremljen s takšnimi in drugačnimi insignijami, škrlati… še ni nujno da vere ni, morda te nagovarja SKUŠNJAVEC. Morda je to nagovarjanje zla le zunanja maska. Dvojna igra je igra številnih pomembnih ljudi, veliko med njimi je maska zla, v ozadju pa je dobrota, številni imajo drugačno MASKO in je za videzom dobrote Sat(ur)an. Ampak to niti ni tako pomembno, pomembno je da najdemo vsak svojo VERO. Dejanski ATEISTI – NE VERNI SO SAMO LAŽNIVCI - torej tisti, ki lažejo zato ker so v svojem najglobljem bistvu EGOISTI. Egoizem in vera v Stvarjenje – Boga ne moreta živeti v sožitju, zato je prav da lažnivci živijo na način da bodo drug drugemu sosedje, ni prav da imajo možnost zlorabljanja idealov mladih, naivnih, resnicoljubnih...

Resnični »poljubi« se nam vtisnejo v srce in so večni, laž pa sprhni. Torej se pri tem odločate tudi za trajanje obstoja svoje esence Duha.
Več na:
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm
Lep dan

Vladislav Stres

 

 Še neobjavljeno

p.s.: Smrti je dejansko sploh ni - gre le za predelavo energij in v zvezi s tem za izventelesno sodbo neljubezni, ki smo jo počeli kot bitja s v posodi telesa.

 

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042250591

Anton Stres o Hudi Jami: Ideologija ne more postati opravičilo za zločin

sreda, 11.03.2009 ob 00:44

STOPIMO SKUPAJ

Stres.: "Sočustvovanje, pretresenost, zgroženost in zahteva po dostojnem pokopu žrtev teh množičnih zločinov so po njegovih navedbah povsem umestni in razumljivi odzivi ljudi, "vendar se kot politična skupnost zgolj pri tem ne moremo ustaviti".

Odgovor V. StRES: Res je ne smemo se ustaviti niti pri raziskovanju zločincev, ki so podpirali vzpon fašizma in nacizma, pa četudi bi pri tem naleteli na visoke cerkvene dostojanstvenike. Fašizem in nacizem delujeta proti osnovnim zakonitostim in načelom Boga. Torej so bili uničevalci lastne vere v imenu katere so delovali.
Več na:
http://stres.a.gape.org/clanki/mitra/LIKTORJI.htm

Stres: za "gnusne zločine proti človeštvu in lastnemu narodu" potrebno ugotoviti krivce ter javno obsoditi takratno komunistično totalitarno oblast."

Odgovor V. StRES: Se strinjam, raziskovati pa je treba krivce na vseh straneh. Kako naj se obsodi komunistično oblast, če je pa je nikoli ni bilo. Imeli smo Stalinistični socializem s človeškim obrazom in navidezne spore med voditeljem tretjega sveta - neuvrščenih z velesilo sadistom Stalinom.

p.s.: glejte tudi pismi, ki sem ju glede sprave napisal Janezu Stanovniku in Justinu Stanovniku:
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva_vec/part_dom_slo_sprava/part_domobr_slo_sprava.htm
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva_vec/dan_drazav_22_6_05%20(jun)-23/fotoreportaza_dan_drz.htm:
in komentar:

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042250425

lep dan

StRES

http://www.dnevnik.si/novice/povej/1042251238
Po odkritju Hude jame: Bi morali umakniti vse spomenike Titu?

petek, 13.03.2009 ob 14:36
Sprašujem uredništvo zakaj ste z medija Dnevnika umaknili temo POVOJNIH ipd POBOJEV?

Za javnost zelo pomembna tema glede odkritja množičnega poboja je povsem umaknjena iz spletnih strani. Link pobojev ste ukinili, o zadevi nič več ne poročate. V Sloveniji je bilo več takšnih žarišč predvsem povojnih zločinov. Teh pa niso delali samo Slovenci ampak so jih tudi na način vsak naj pospravi svoje izvajale različne vojske. Več o tem povprašajte Bert Pribac.

Zakaj se o temi ne smemo pogovoriti. Je to res DRUGORAZREDNA TEMA!

lep spravni dan

Vladislav Stres

 

stresvl nedelja, 15.03.2009 ob 00:31

ZARADI MEDSEBOJNEGA OBRAČUNAVANJA SO POZABILI NA ZLOČINCA

Večer (http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2009031405415977) je objavil trditev kriminalističnega inšpektorja: »V zvezi s problematiko povojnih izvensodnih pobojev je domala vse znano, za politične potrebe in spravo pa je dobra podlaga poročilo parlamentarne preiskovalne komisije, ki je bilo že pred desetimi leti objavljeno v uradnem listu, tako da sedanja odkritja (čeprav zelo žalostna) niso nič novega.«

Odgovor Vladislav Stres: Nikakor. Odziv javnosti in moje izkušnje kažejo na to da smo bili povsem nepripravljeni na tovrstne informacije. Do sedaj smo namreč poslušali številke o žrtvah, ki pa niso bile podkrepljene z jasno enoznačno povedjo. Nasprotujoče se informacije so nas držale v nejeveri in nevednosti.

Sistematično zmanjševanje SRAMOTE je logično, saj smo živeli v državi prikritega totalitarizma. Goli otok(i) in pobijanja o katerih časopisi pri nas niso poročali so bili del našega življenja tudi še v 60. in 80. letih… tako smo povsem pozabili na korenine zla – FAŠIZEM. O »vitalnih« delih fašizma dandanes zelo malo vemo, zato se skoraj povsod v vzponu.

Glejte tudi :
VALKYRA - SKRIVNE ZDRUŽBE DANAŠNJEGA SVETA
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm

lep dan

Vladislav Stres


 

stresvl ponedeljek, 16.03.2009 ob 11:00
Čaščenje osebnosti - KULT OSEBNOSTI je sam zase negativen. V ospredju naj bodo dela in ne le ime - podoba strahospoštovanja.

Ruplomanično monumentaliziranje

 PREPIRI V MAJHNEM RIBNIKU IN RES HUDE TEŽAVE, KI SO TAKO HUDE DA JIH LAHKO REŠUJEMO LE SKUPAJ
Tolerantno, preko moči argumentov, s sodelovanjem

igorigor sobota, 25.10.2008 ob 09:21 »Alfa: to pomeni, da bo Rupa 2x lustriran, enkrat kot "osamosvojitelj", drugič pa kot komunajzar

k sobota, 25.10.2008 ob 11:10 »Rupel je kot mrtvi konj po katerem vsi udrihamo z vso silo in ko si že rečeš da zdaj je pa zadosti in začudeno gledaš druge kako tepejo mrtvo žival se le ta dvigne kot kegli pri balinanju«.

ODGOVOR V. Stres: Obstaja LUTKOVNO GLEDALIŠČE, tisti ki od zgoraj premika lutke je močan. Takšni ne marajo liberalizma in vrednot, pravna država jim je smešna bleščica za narod (beri plebejce). Lutkarji so dovolj močni da ukrivijo marsikateri hrbet vodjem tako levih kot desnih. Realna moč zahteva politiko možnega. Pokončnejši so lahko, če imajo imajo vodje podporo državljanov in širšo. Torej jim dajmo podporo ne glede na t.im. »barvo« pod pogojem, da uveljavljajo PRAVNO DRŽAVO in DEJANSKO DEMOKRACIJO. Problem slovenske nadstavbe je da premalo ljudi dela s svojo pametjo, drug problem pa je da tisti, ki delajo s svojo pametjo premalo iščejo medsebojne povezave – so premalo TIMSKI.

Diaprel13 nedelja, 26.10.2008 ob 08:17 »Če je recimo BDP Slovenije 100 mrd. Eur in je dolg države recimo 33 mrd Euro, potem je DELEŽ dolga v BDP 33%.«

ODGOVOR V. Stres: V SLO je 2 026 000 prebivalcev (Vir: Statistični urad RS podatek april 2007). Kratkoročni bruto zunanji dolg je po poročilu Banke Slovenije v štiriletnem obdobju te vlade (od 31. 12. 2004 do 30. 04. 2007) narasel iz 2,659 na 11,431 milijarde EUR, torej za 8,772 milijarde EUR. Dolgoročna posojila pa iz 8,627 na 13,613 milijard EUR, torej za 4,986 milijard. Devizne rezerve¸so na dan 31. 12. 2004 znašale 6.367,9 31. 05 2008 pa samo še 589,3 milijonov EUR. Zunanja trgovinska bilanca je hudo negativna (vse vi: Bilten, junij 2008 23-IV.). To so javnosti dostopni podatki, kaj pa če temu prištejemo še gibanje drugih dolgov ter rast obveznosti npr. garancij države... Hvaljenje z gospodarsko rastjo ob tej nezmerni zadolžitvi cinizem. Gospodarska uspešnost je več in manj le navidezna, tista, ki pa se je dejansko zgodila je zasluga podjetij in zaposlenih v teh podjetjih. Nikakor pa ni to zasluga tega ali onega politika, niti večine proračunsko podpiranega javnega sektorja (izzemam javno upravo in deloma ministra za javno upravo Viranta), ki dela še slabše kot je v mandatu prejšnjih vlad. Ko bodo obresti prispele se bo državno premoženje še hitreje razprodajalo kot se že, gospodarstvo in posledično država kot celota bo zaradi vse višjih davčnih obremenitev zašla v hudo recesijo. To pa se dogaja zaradi skrajno malomarnega organiziranja javnega sektorja, zakonitost, transparentnost vladanja je zadnja stvar tudi te oblasti. Glede na to da je letna rast cen življenjskih potrebščin proizvodov v letu 2008 dosegla že 12% (v dejavnosti kmetijstvo pa kar 21%) in da se minimalne plače ustrezno ne povečujejo govori o tem, da je vse več prebivalcev socialno ogroženih.
Vlada, ministrstva oz njeni uradi objavljajo podatek da je v SLO samo 4,9% brezposelnih oseb kar je lahko posledica brisanj iz evidenc oziroma prenašanja v druge (sprememba statusov). Spremenila se je tudi metodologija izračunavanja deleža brezposelnosti in korelacija aktivnega prebivalstva. Npr. invalidi tretje kategorije tako niso vključeni v evidence brezposelnih. V januarju je bilo glede na podatke Zavoda za statistiko 52.000 brezposelnih in 39.000 t.im. pomagačih v gospodinjstvih. Večino pomagačev v gospodinjstvih seveda lahko štejemo za brezposelne, tudi samozaposlene, ki nimajo prihodkov ali pa so le ti zanemarljivi lahko štejemo za brezposelne. Toda tovrstna statistika za oblast ni zaželena zato je ne vodi. Stopnja brezposelnosti se izračunava tako da se primerja število brezposelnih z št. aktivnih prebivalcev. Brezposelni lahko hitro izgubi kvazi status brezposelne osebe, čeprav je še vedno nezaposlena oseba. Zanimivo dejstvo je da se je s spremembo pravil št. aktivnega prebivalstva bistveno povečalo, saj v imenovalcu po novem vključujejo tudi vse osebe z delovnim dovoljenjem, čeprav niso državljani RS. Na drugi strani pa ne vključujejo državljanov RS ki so samo rezidenti, vendar plačujejo vse davke in prispevke (nimajo stalnega prebivališča v RS-paradoksalno ne morejo kandidirati niti na volitvah). Glede na povedano je bolj verjetno da je dejanska brezposelnost nad 9%. Pri tem nismo upoštevali še vseh cikličnih, sezonskih ter frikcijskih oblik brezposelnosti in ostalih latentnih oblik. ne objavlja podatkov o dejanski nezaposlenosti, tako državljane zavaja, saj ne ločujejo med podatki anketne in dejanske nezaposlenosti. Zelo zanimiv je podatek, ki pa ponovno ni absoluten (nepopolne evidence namreč zmanjšujejo vrednosti v tem primeru), da je zaposlitev za določen čas v RS preko 71%!
Tako so samohvalisave izjave še toliko bolj posmeh prebivalstvu. Ob okoliščinah hude finančne in posledično tudi gospodarske krize je očitno da smo v hudih problemih, tudi če zgoraj zapisano ni povsem upravičeno (nisem specialist področja, ki ga obravnava finančni del zapisa). Hudi problemi so dodatni razlog da stopimo skupaj.

Lep dan
Vladislav Stres

 


Koalicijski partnerji bodo danes usklajevali še odprta vsebinska vprašanja: Dokončnega dogovora še ne pričakujejo

odgovor na dilemo

OBSEG OBJAVLJENE KOALICIJSKE POGODBE

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042217519#komentarji


stresvl sobota, 25.10.2008 ob 12:20


POLITIKI V SEDLU TOP MANAGERJEV


Pri koalicijski pogodbi morajo koalicijski partnerji postavljati predvsem načela, ki bodo dovolj široka za konkretno delo. Kako se bo posamezni cilj izvajal pa je stvar tekočih okoliščin sprotnih idej in kadrov. Detajliranje izvedbe je tako lahko le alternativni dodatek kar pa ne bi smelo biti del koalicijske pogodbe. V nasprotnem...

Postali ste managerji največjega podjetja v državi, zato se morate držati managerskih načel oblikovanja poslovnih načrtov. Daljša različica je tako lahko le interne narave ipd. 
Predlog predsednika Boruta Pahorja da naj bo (javni del) le na parih straneh je stališče, ki se izogne številnim čerem


Hrvaška policija je že na sledi Pukanićevemu morilcu; Izdelali so fotorobota in v Zagreb poslali okrepitve

http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042217368#komentarji

stresvl sobota, 25.10.2008 ob 00:44


Betina petek, 24.10.2008 ob 15:44: "kdor se z ognjem igra, se lahko tudi opeče".

Iz trditve je razvidno da resnica številnim ne pomeni veliko, saj lahko PEČE. Nekateri delajo traktate iz tega kako zelo so verni obenem pa za ugotavljanje dejanskega SVETa ne naredijo nič.

Likvidacijo ni naredil mafijski ali politični nasprotnik, ampak je bil naročen. Naredil ga je nekdo, kije osebnostno skrajno primitiven in "dela" za denar obenem pa je imel tudi ustrezno sprane možgane. To je klišejska podoba večine morilcev v javnosti.

Vladislav Stres

 

INFORMACIJE ZA ZDRUŽBE IN INFORMACIJE ZA RAJO

Betina petek, 24.10.2008 ob 18:48
"Ali sem slabo prebrala ali pa ne razumem, zakaj fotorobota, če ga je posnela kamera?"

V noči z 31. oktobra na 1. november 2005 se je zgodil oborožen rop v bančne sefe strank SKB banke na Slovenski 56 v Ljubljani. Rop podružnice SKB banke v Ljubljani je trajal 7 ur, opazoval pa ga je tudi očividec. Vlomljeno je bilo v 420 sefov. Vlomljeni in poškodovani sefi niso bili vsi in v celoti izpraznjeni. V banko so kot kaže vstopili z vstopnimi kodami, zvezali oba varnostnika, z varilnimi aparati odprli točno določene sefe, ki naj bi bili že vnaprej označeni, jih izpraznili in pobegnili z dvema voziloma, ki ju je policija pozneje našla ob Dolenjski cesti.

To je bilo pred leti še vedno se o zadevi ne ve nič, ne razpravlja in javno ne govori. Nasproti kozolca takrat delujoča tajna služba EU države je tudi zadeve preko ceste najverjetneje snemala. RTV City je 31. oktober 2007 poročala da je zasebni detektiv Franc Strle za TV Slovenija dejal, da bo korak naprej v raziskavi prinesla raziskava ropa na Kočevskem, za katerega je že po ropu v sefih banke dejal, da bo sledil. Za razrešitev ropa na Kočevskem bo po njegovih besedah potrebna politična volja, najverjetneje celo zamenjava notranjega ministra, da policijska preiskava stoji ter da podatki, do katerih se je dokopal on, nikogar ne zanimajo.

Sklepam da so stvari za rajo in zadeve ki nosijo oznake STROGO ZAUPNO. Mislim pa da smo te čase povsem preživeli. Nihče ni popoln. Začnimo graditi družbo sodelovanja. Prav je da uveljavimo pravni red, ki bo s skesanimi mogotci do neke mere prijazen. V nasprotnem bo ekskalacija agresivnosti neverjetno huda.

Vladislav Stres


Vladna darila zadnjega dne: Dimitrija Rupla je imenovala za veleposlanika na Dunaju

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042214514#komentarji

stresvl sreda, 15.10.2008 ob 08:37

duna sreda, 15.10.2008 ob 05:28: "verjetno so nekateri pahorjevi volivci upali na javne eksekucije na stadionu po kitajskem zgledu... pahor je bil očitno predolgo evropski poslanec pa je postal preveč demokrat za domače butale..."

Država ne bi smela biti plen oblasti. V primeru utemeljenih sumov, da je prišlo do zlorabe kadrovskega postopka se naj razpisi ponovijo. Zlorabe razpisnih postopkov niti približno niso demokratični. Če so sumi zlorabe postopkov utemeljeni (kar se mora raziskovati i ne le trditi) mora vlada tudi v tem primeru delovati na podlagi ustavnih norm. Naša družba pa je razdeljena na elito in plebejce. Prvi imajo praviloma pravice, drugi dolžnosti. Prve se praviloma nagrajuje, za svoja početja ne odgovarjajo, druge preiskuje in odgovarjajo za najbolj drobne napake. Če se plebejci pritožijo in so pritožbe utemeljene jih inštance praviloma ne upoštevajo. Rupel ima možnost biti predavatelj na večih fakultetah. Zakaj mora biti dosmrtni politik? Ja ker si to želi in ker ima ustrezne znance!

Če član elite vozi 140 namesto 70 km na uro, policija ne poroča o ogrožanju življenj, niti novinarji. Prav pa bi bilo da smo pred zakonom enaki in da imamo enake izhodiščne možnosti za kariere in v okviru preverljivih in potrjevanih sposobnosti enake možnosti za zaposlitev. Tak mamo!

več o tehnologiji prikritega vladanja glej na:
http://stres.a.gape.org/clanki/mitra/LIKTORJI.htm

lep dan

Vladislav Stres 


Novice.Dnevnik.si Debate/Kolumne

"Kralj" bi rad zaslužil

Josef Fritzl, človek, ki je imel v kleti štiriindvajset let zaprto in zlorabljano lastno hčer, ki ji je naredil sedem otrok, menda namerava svojo hišo odpreti za turistične oglede.
http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042208858

stresvl sreda, 24.09.2008 ob 00:16

Hvala za izjemen komentar. Spoznanje da so se fašistoidne ideje le potuhnile in še vedno tlijo marsikje je možno samo pri ljudeh, ki življenje jemljejo kot vrednoto in resno. Povsem perverzno in v smeri potvarjanja dejstev je dejanje da krvnik piše poved o svojih početjih, predlagam da gre Mladinska knjiga do najhujših zločincev tudi tistih, ki se jim po naključju zgubijo, poškoduiejo... obremenilni dokazi v sodnih arhivih in jim plača visoke honorarje da povedo svojo resnico. Smo družba PERVERZNOSTI, toda do kod bomo dopustili to početje? Tudi norčevanje iz temeljnih državljanskih pravic je namreč del potuhnjenih fašistoidnih procesov, ki nas delajo apatične in vse bolj sfrustrirane. Fašizem vedno deli ljudi na elito in rajo, ki ji vlada tako da nudi povsem napačne in necelovite podatke. Kdo je zainteresiran za prikrojevanje podatkov krvnik, opazovalec ali žrtev?

Pred vladno palačo, pred glavnim vhodom v vladno palačo Republike Slovenije je kip muze s fašistično butarico. Ko sem na vlado naslovil predlog, da naj se kip umakne v muzej so mi odgovorili, da bo odgovoril urad za informiranje. V pol leta mi seveda Urad ni odgovoril, so pa kip obnovili in butarico popravili saj je bila deloma poškodovana.

več o tem na:

http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm

 

Vladislav Stres