SMISEL VIZUALIZACIJE

Vizualizacija podatkov izboljša mišljenske procese. V današnji dobi poplave podatkov preko vizualizacije kvalitetno strukturiramo podatke, s katerimi razpolagamo.

Vizualizacija podatkov je grafična, slikovna oziroma multimedijska predstavitev podatkov. Podatki so lahko zelo različni… Danes se tako govori o: 3D vizualizaciji, arhitekturni vizualizaciji, vizualizaciji glasbe… Tovrstno vizualizacijo se dosega s pomočjo sodobnih tehničnih ter računalniških orodij.

Ogledamo si nekaj primerov vpogleda v umetnino.

Trdim, da vizualizacijski postopek omogoča inovativno mišljenje, saj onemogoča KLIŠEJSKI način razmišljanja.

KLIŠEJI so stalno ponavljajoči modeli reševanja določenih problemov oz. povezovanja informacij.

Možgani pa zmorejo tudi neklišejska povezovanja informacij. Je pa to za njih res velik napor.

 

POSTOPEK VIZUALIZACIJE:

1.     Postavitev cilja oz. opredelitev problema

2.     Vnos podatkov (opazovanje, zbiranje informacij, tudi sestavljenih – sintetičnih)

3.     Razbijanje klišejev z koncentracijo na občutek nevednosti “SEM BEDAK, NIMAM POJMA…” tako se potisnemo v virtualni kaos informacij

4.     Želja po uresničitvi cilja oz. po razjasnitvi problema

5.     Pripremo oči in sprožimo (eidetsko) predstavo – doživetje informacij

6.     Inspiracija dobi možnost iskanja novih povezav

Rezultati dobre vizualizacije so t.im. AHA efekti. Zadovoljstvo ob vpogledu je veliko. Tajko deloma “pozabimo” predhodni napor. Zaradi napornosti opisanega načina razmišljanja se v vizualizacijski način mišljenja uvajamo skozi daljše časovno obdobje. S tehniko se moramo ukvarjati več let, da jo kolikor toliko obvladamo.

.

OGLEJMO SI PRIMERA S PODROČJA ZGODOVINE UMETNOSTI:

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\keltska_ponev.jpg

VIZUALIZACIJA KELTSKE PONVE:

Keltska ponev

 

"Kot ribe plavamo, prejo, labirinte odstiramo
SONCE odkrivamo."

Ribe se zadevajo s simbolično plavutjo na trupu ob klobčiče preje... Klobčiči so naviti v nasprotni smeri kot je smer plavanja rib. Klobčiči simbolizirajo labirinte in nemoč dostopa: do SONCA, do bistva stvari, do božjega... Ribe so simbol dobe rib, zgodovinskega duhovnega obdobja Človeka.

Tovrstna razlaga pove mnogo več kot npr. zgolj figurativna zgodba o ribah na viharnem morju, ki kot vsako neurje zastira Sonce. Starodavna umetnost je bila polna simbolov ter podpomenov.

 

MOJZES


Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\mojzes_mala.jpg  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\michel22_m.jpg  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\mojzes_in_zeni_mala.jpg 

  Mojzes v verigah 15. st.n.š., Michelangelo, Cerkev Sv. Petra v verigah, Rim

 

“Ko po svetu potujem, se sprašujem
kako naj ga preoblikujem
razstavim na levo in desno
da rodi se v mojem trebuhu
kar je zapisano v knjigah

Zato darujem njo, ki je želja
In njo, ki lovi najsvetejše”

Nogi Mojzesa kažeta na to, da je mož popotnik. Če jih opazujemo neodvisno, vidimo, da človek potuje, desno dlan ima zapredeno v brado, položaj prstov je krožen kar simbolizira željo po preoblikovanju. Mojzes pa seveda oblikuje Svet, tudi krožna oblika nakazuje celoto. Na vrhu glave ima dva rožička kar simbolizira željo po razstavljanju, oblikovanju dveh centrov moči. Drugo dlan nežno, kot nosečnica drži na trebuhu, kar govori o želji po rojstvu . Del prstov desne dlani podpira knjigo (biblijo) pod njegovo pazduho kar simbolizira udejanjanje tistega kar je zapisano v knjigi. Svojo moč Mojzes udejanja preko žensk. Preko njih oblikuje svet. Ene ženske so nosilke čutnosti, druge pa iščejo duha.

Z navadnim gledanjem sporočil prikazanih umetnin ne moremo opaziti. Opazimo jih nevede - nezavedno, zato ne da bi zavestno videli, dobrim delom rečemo.: “To je genialno” Z vizualizacijo pa genialnost sporočil tudi ozavestimo in lažje dokazujemo.

BRONASTI OPASAČ

Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\uvod_v1.jpg

 

VIZUALIZACIJA:

Dve pošasti krotim
pošasti (oči) svojega srca

Če ju ne ukrotim
padem v svet majhnosti in razdvojenosti

Obliko srca oblikujeta dva zmaja oziroma dve pošasti. 

Človek ju drži na uzdi. 

Glavi imata pohlevno sklonjeni. Človek je v precej nestabilnem položaju, saj je njegova stabilnost v nogah odvisna od hrbtov teh dveh živali, na katerih stoji.

Pošasti sta oblikovani v dvojni S. Če se v razburjenju vzpneta, se ta S izravna, vajeti postaneta prekratki.Človek pade v (simbolično) globino zopet med dve pošasti, ki pa sta tokrat manjši in obrnjeni druga proti drugi s hrbti, kar simbolizira sovraštvo in razdvajanje. Spodnji pošasti sta manjši, saj je pekel šibek in anihilacijski.

Konica noža, ki bi ga dali v to bronasto nožnico, se znajde na prostoru kjer je prostor v obliki kapljice. Torej je pekel anihilacije krvav.

Možen rezime; Tudi bojevnik mora krotiti pošasti svojega srca (napačna sklepanja razuma in afektivnih čustev) ter mora preudarno ravnati z orožjem, tj. z nožem. Če bo namreč storil krivico, bo tudi sam padel v kaos in razkroj. 

Globoka pripoved navidez enostavne umetnine.

AFRODITA IN PAN


Oglejmo si položaje teles, nog...

Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\afrodita_in_pan_crnb_mala.jpg
.
Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\afrodita_in_pan2_mala.jpg.večje Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\afrodita_in_pan2_mala.jpgAfrodita in Pan 100 p.n.š. Nationalmuseum, Atene v Grčiji .  

VIZUALIZACIJA

Afrodita kaže Panu opanko noge, ki "gola" simpatizira s Panom. Panova iztegnjena noga kaža na to, da jo želi zapreti v svoj prostor ter odpeljati v svoj svet (glejte njegovo levo roko s katero jo je prijel za zapestje). Če bo uspel potegniti njeno roko k sebi si bo odkrila spolovilo. Ženska pa je tudi vzvišena in z drugo roko napadalno kaže opanko "rekoč": "Poglej nisi Človek, ti si necivilizirano bitje." Pripoved je sicer navijaška saj je Pan je upodobljen kot spaka, angelček, ki simbolizira višje sile, prepričuje Pana, da naj odneha in gre svojo pot. Poved kipa pa kaže tudi na razdvojenost,zvitost in nedojemljivost ženske (Afrodite), ki je, kljub angelčku (poslancu Boga) in z eno nogo na zemlji kar govori, da  (podzavestno?) išče ljubezenske kontakte celo z Panom.
 

IZGON IZ RAJA SIKSTINSKE KAPELE

Poglejmo govorico drže  postave, prstov, glave...
 
Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\izgoniz_r_m.jpg  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\izgon iz raja2_m.jpg  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\izgon iz raja0_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\izgon _Eve_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\izgon0b_m.jpg   


DAVID

Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david2_mala.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david3_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david4_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david_oz_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david_r_m.jpg
 
Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david glava2_m.jpg  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david_5_m.jpg   Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david_detail_mala_m.jpg   Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david_glava_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\david_oko_m.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\sk\hand_m.jpg

 

Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\francoski_rokopis_15st_m.jpg  Francoski iluminirani rokopis, 15. stoletje  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\raj izgon verona mala.jpgIzgon iz Raja, San Zeno v Veroni 1100-1180  n.š.  Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\izgon iz raja2 mala.jpgOpis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\izgon4_mala.jpgIzgon iz Raja , freska Tomasa Masaccio, Cerkev Sv. Maria del Carmine   Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\ubijanje znanja adam in eva2 mala.jpg

"Smo majhne ribe v velikem ribniku"
Opis: D:\STVARJENJE_O6\prezent_vs_staro\zgodovina_umetnosti\uho_ozadje.jpg

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\zgodovina_umetnosti\drugo\francisek_v_mocv_m.jpg
Sv. Frančišek iz Assisija, 13. st. Cluny Museum, Paris


                    "Ko sem se sprehajal po močvirju
                    sem prišel v svet cvetov
                    tam sem dobil razodetje.

                    Prikazal se mi je Sarafin
                    zlo v dobrem in dobro v zlem."


Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\zgodovina_umetnosti\drugo\pogl_okno_m.jpg
 
Zlata ploščata sponka iz Molsheima, 7.st. Hessisches Landesmuzeum, Darmstadt

                      Ko sem se prebil skozi okno mojega neznanja
                      sem prišel v svet jezer, zelenja in cvetočih rož
                      čisto nekaj drugega kot sem razboleni JAZ.

 

 

 

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\keltska_ponev.jpg

 

VIZUALIZACIJA: 

"Kot ribe plavamo,  prejo, labirinte odstiramo 
SONCE odkrivamo." 
 

 

Ribe se zadevajo s simbolično plavitjo na trupu ob klobčiče  preje...  Klobčiči so naviti v nasprotni smeri kot je smer plavanja rib. Klobčiči sombolizirajo labirinte in nemoč dostopa: do SONCA, do bistva stvari,  do božjega... Ribe so simbol dobe rib, zgodovcinskega duhovnega obdobja Človeka. 

Tovrstna razlaga pove mnogo več kot npr. zgolj figurativna ztgodba o ribah na viharnem nmorju, ki kot vsako neurje zastira Sonce. Starodavna umetnost je bila polna simbolov ter podpomenov.

 

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\izgon_mnozica.jpg  40 MUČENIKOV IZ SEVASTIJE, CARIGRAD, 10 ST., ERMITAŽ

 

 

 
 
VIZUALIZACIJA: 
 
"Prepletena smo človeška masa
kar eden čuti vsi začutimo
z udi prostor si ustvarjamo
kot voda se zibamo."
 

 

 

 

.

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\jajcek_gogen.jpgJAJČEK (COCOON), J.P. Goughen 1895 

 

 

 
 
VIZUALIZACIJA: 

"Kot kroglica... 
potopim se kakor ribica 
in izginem kakor kapljica" 
 
 

Kroglasta oblika nas spominja na vesolje, listi, ki simbolično nadomeščajko ribje kosti pa so del narave. Oči so v obliki koncentričnih kolobarjev, ki nastanejo, če pade kamen v vodo. V vcodo se potopi stilizirana riba. Sedaj pa nastopijo listi kamor kaplja, ki je prav tako krožne oblike izgine.

Slika Jajček nam nudi več združenih simbolov, ki se v vizualizaciji povežejo v smiselno zgodbo z začetkom in koncem. Kako naj se simboli povezujejo je v tem primeru malo napotkov iz same slike, zato je vizualizacija bolj poetična, deloma pa tudi subjektivna.  

 

 

.

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\ang.jpg

 

VIZUALIZACIJA: 

"Iz tebe se učim - spomin
moja luč, veselje in moj bog." 
 

 

Ang simbolizira Človeka. Glava je simbolizirana z obliko kapljice, torrej znanje je od "neba- boga". V rokah zelo spoštljivo drži simbol papirusovega  svitka... 

 

 

.

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\zenajpg.jpg

 

VIZUALIZACIJA: 

Ang brani me pred tabo - 
znanje in spomin 
 

 

Desnica je v položaju odklanjanja, leva pa sprejemanja starodavnega, že krščansko modificiranega simbola znanja in modrosti, ki jo je lahko deležen Človek. 

 

 

.

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\zena_brez_obraza.jpg

 

VIZUALIZACIJA: 

"Sem vaza, sem ples, sem veter
toda kje je moj obraz"

 

 

 

 

.

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\zena_vaza.jpg

 

VIZUALIZACIJA: 

"Vse kar pride vame
rodim v svojem trebuhu."
 

 

Žensko telo je simbolizirano z vazo. Roke pa so v obliki ročajev. Zaradi močne stilizacije celotne upodobitve pa je položaj rok dejansko nižje - na področju rodil. Ženska podoba malika združuje tako sprejemanje ztunanjega in rodnost. Zaradi podreditve rojevanju je ženska vloga zgolj reproduciranje tistega kar pride vanjo (od zgoraj?) kar govori o patriarhatu. Prsi spominjajo tudi na stilizirane oči.. 

 

 

.

 

Opis: D:\v STRES\USTVARJANJE\prezent_stres_arnes\mati_in_otrok.jpg

VIZUALIZACIJA:

ONA
"Opico sem rodila... 
z njim pot si bom krčila. 
Ko pa zrasel bo v fanta 
za hrbet ga bom skrila." 

ON
"Rad te imam, saj si moja mati" 
 

Otrok ima opičjo glavo, kljub faraonskemu podbradku. Noga, ki jo drži mati je nenavadno dolga, tudi nošnja otroka je nenavadna. Nenavadnost je zaradi simbolične pripovedi. Mati otroka izpostavlja dnevnim problemom življenja. Položaj rok nakazuje na  utiranje poti, z otrokom se brani pred sovražniki... 

 

 

VIZUALIZACIJA: 

"Mesto ti  krona si moja 
in te ljubkujem in te dvigujem 
kot tudi ljudi, ki v njem žive " 
 

 

 

 

 

.

 

  DETAJL HILDESHEOIMSKIH BRONASTIH VRAT, 14. st.

avtor vizualizacije: Vladislav Stres 

 

 

 
 
VIZUALIZACIJA: 
 

BOG : 
"Ti si kriv, da si uničil Raj, 
svetost, ki bi jo moral varovati." 

ADAM : 
"Ne, mene boli spolovilo in sem nemočen, 
Kriva je ona." 

EVA: 
"Ne, tudi mene strahotno boli, 
kriva je kača med mojimi nogami, živalsko v tvojem semenu." 
 

 

 

VIZUALIZACIJA: 

Duh v meni si 
kot v žari večnosti 
 

 

Čaša je simbol ženskega telesa, nad katero je simbol DUHA. poleg dene noge je steklena posoda z nenavadno obliko in vsebino (duh Človeku ni dojemljiv). Njena pozornost - oči so uperjene v nogo, ki simbolizira preporod, napredek, tudi simbol križa je bolj dodatek k zgornji vizualizaciji. 

 

 

.

Vladislav stres

 

Cyprus Museum, Nikozija

 

" Letim, pa čeprav sedim in luščim tisto kar sem bil in danes hočem postati isto"

 

Če opazujemo glavo kipca, vidimo meditativen izraz obraza in zagledanost "moža" v višje cilje (glej naklon glave). Roke kipca so oblikovane v krila. Noge so postavljene v položaj statike oziroma sedenja, zaradi dinamike  postajajo pomembnejša krila. Mož ne hodi, ampak sedi in leti. Leti v svojih razmišljanjih, na t.i. duhovnih ravneh. Zaradi krožne oblike kipca se kipec tudi vrti. Letenje je torej tudi krožno in v vse smeri. Za vratom ima mož obesek, ki v miniaturi prikazuje njega samega oziroma njegovo mladost - preteklost. Obesek - spominek leži v fizični osi moža. Mož leti v svojih razmišljanjih proti tej osi, spiralno v mikrokozmos samega sebe. Pri tem je zagledan v višje vrednote obiskuje svoje sveto -  intimno, moralne vrednote, poštenje… Zaradi zabrisanosti spolnih znakov so seveda mogoče tudi druge asociacije in kombinacije vseh štirih osnovnih elementov, ki jih kipec upodablja, tj. sedenje, meditativnost, krilate roke, obesek spominek.

 

 ZEVS KOT  DIONIZ IN HERMAFRODIT (4. st. pr.n.š.)
VIZUALIZACIJA: 

ZEVS

»Odmikam ti slasti, pošast brez spola 
prišla si iz teme, iz preteklosti.
Ne zmoreš blizu več slastem, 
ki te mamijo... 
In tvoj napuh in nemoč da bi šel naprej".
 

DVOSPOLNIK

"Rad bi sklonil se k svetlobi tvoji
odgrnil liste in odtrgal sad, .
a noge telo nemočno naprej ne morejo. Kaznovan med nebom in
zemljo...
Kje skrivaš ti svoj pravi brst?"

OBRAZLOŽITEV VIZUALIZACIJE
Desna roka Zevsa je v položaju dajanja in odmikanja. Na glavi ima s trakom privezana rožička. Trak govori o tem, da sta rožička Zevsova maska (nujna igra), rožička sama pa, da si Zevs v tej igri želi razdvajanja. Položaj Zevsa je eleganten in mogočen. Njegovi iztegnjeni nogi spodmikata življenski prostor Dvospolniku, ke se je zato znašel v polložaju nestabilnosti nezmožnostjo udejanjanja hrepenenja (trganje rajskega jaboljka).V višini Zevsovih rožičkov je na tako imenovanem. drevesu življenja in spoznanja pognal brst. Brst naznanja »nastanek« nove veje na tem drevesu. Drevo je v sredini krožne upodobitve, tako kot je tudi drevo spoznanja starega krščanstva v središču Raja. Brst je znanilec novega razvoja (zamisli, kreacije Zevsa) Brst torej simbolizira zametek novih - dvospolnih  ljudi.

Dvospolnik združuje tako ženski kot moški spol v enem telesu (na upodobitvi vidimo združene moške in ženske atribute ter rep, simbol primitivnega, zgodovinsko izvornega). Dvospolnik steguje roki k drevesu življenja in spoznanja. Z levico gladi krošnjo s svojo ženskostjo in jo občuduje, desnica pa je v položaju aktivnosti želji po trganju rajskega sadeža. Rep, ki krasi telo Dvospolnika oziroma Hermafrodita, govori o njegovem živalskem izvoru in zakrnelosti. Telo je usločeno, kar govori o njegovem izjemnem naporu, saj vstraja v nenaravni, problematični pozi. Želje, posega v rajsko drevo, ne more uresničiti, razadi nestabilnosti. V nogag torej izgublja ravnotežje, ki se stopnjuje z njegovim naprezanjem. Zevs mu namreč pod nogami spodnmika prostor Podobi Zevsa na eni in Dvospolnika na drugi strani sta zamejeni v krožni prostor. »Krožnik«  in neosrazmerni teži likov na njem zahtevajo vrtenje ter dinamiko podob na umetnini.  Sedeči Zevs ter lovljenje nasprotnega lika pa pričajo o nedinamičnosti likov. Razvijajoči brst na drevesu bo dal v bodočnosti bistveno prednost Zevsovi zamisli, razmerje sil se bo spremenilo v njegovo korist. Hermafroditu se bo lahko v bodočnosti  odrekel. Vrtilni moment, ki se skriva v krožni zamejenosti prostora bo Zevsa razbremenil, ko Dvospolnik dokončno pade, Zevs pa bo vstal iz prestola, ki ga bo tako simbolično prepustil svojemu nasledniku enospolnim ljudem (hčeri in sinu). Ljudje kot nova veja razvoja, ki jih simbolizira brst, so del drevesa, s tem pa samo drevo izgubi svoj smisel nedotakljivosti. Nova Eva in nov Adam tako lahko jesta z drevesa spoznanja, ker sta del drevesa samega imata tako visoko moralna načela, da ne bosta teh svojih pravic kršila. Ornament okrog upodobitve govori o petih razdobjih ter labirintih, ki so pred ljudmi, da dozorijo po Zevsovi zamisli

 slike_vizualiz_umetnin/opica_amarna_18_din_eg_m_kairo.jpg
 

PAVlAN:

“Jaz, ki vladam, ki sem Sonce in potovanje, govorim ti svoj narek.

Piši in svetuj, da pisala bova bolje.

Vonjaj moje spolovilo, sanjaj bodočnost, ki bo prišla“.

 

 

“ Pišem, kar mi narekuje in v majhnem moti se. Poln groze, krvi, hotenja, upam, da s prestola zvrne se.

Zaudarja po živalskem mošusu njegovo seme, toda jaz sem le služabnik. Pridno pišem, kaj tudi zbrišem, da Pavijan pozabi nase".

 

 

LUCAS

 

Skozi drugačne oči je “reklama"  za “podoživljanje umetnin. Samo z odsotnostjo predpostavk o teži, širini, višini, umestitvi v zgodovinsko obdobje si omogočimo, da z natančnim opazovanjem doživimo zgodbo umetnine. To zgodbo nam je namenil ustvarjalec, morda malce drugačno. Ta zgodba je cilj in življenje umetnine. Spijmo jo in hodimo po njeni poti, polepšala nas bo, poboljšala. Trdim, da nas umetnine spreminjajo. Toda to je mogoče le, če jo doživimo. .Gnila in kamnita jabolka niso za naše srce - srce jih ne sprejema.Po svojem naravnem bistvu si človek želi harmonije in preseganje zla. Umetnost šarlatanov in obrtnikov je lahko tržna samo za kratek čas in znižuje nivo povpraševanja po kulturnih dobrinah. Kje je izhod? V vizualizaciji umetnin, kjer dajemo prednost doživetju pred vsem ostalim. Tako postanemo odvisni od samega sebe, svet sam zase. Svet lažje razlomimo na dobro in slabo in se izognemo maskam, ki nam ponujajo težo, širino, višino . .. Poglej človeka kakor sliko in spoznal ga boš bolj, kot če bi govoril.

 

Vizualizacija je način subtilnega opazovanja, vživljanja v umetnino. Samo to nam omogoča, da izbrskamo njeno zgodbo - da šifriramo sporočilo, ki v njej lahko počiva tisočletja.

1991 oktober november


 

oktober/november 1991

 

 

 

PRIMERI VIZUALIZACIJ STARA SPLETNA STRAN

ČLANKI STARA SPLETNA STRAN