Naslov projekta:DOSTOP DO SLIK STARODAVNIH UMETNIN
avtor: Vladislav Stres

 

Ljudje razmišljamo na podlagi informacij, ki jih prepoznavamo kot dejstva.  Pravica do nepotvorjenih informacij je tako najosnovnejša pravica ljudi, saj samo tako lahko sprejemajo odgovorne in prave odločitve.

Prav na področju daljne preteklosti pa je največ manipulacij in informacijskih praznin, ki so zapolnjene z bajkami. Niti na spletu praviloma ne najdemo zbranih dokumentov  npr. slik Kentaurov, Meduz, Kiklopov, Tifonov… kot so jih upodabljali v mozaikih, kipih, vazah v časovnem zaporedju. Ker se ukvarjam z vizualizacijo umetnin sem naredil  tovrstno delno bazo in sproti odkrival da so povedi slik naštetih bitij pripoved simbolov. Zgodbe pa zanimive, logične. Tako se zgodovina odkriva v povsem novi luči. Menim, da bi morali kmeti ljudje pravico da dostopajo do dokumentov – tudi slik  umetnin naše pretekle zgodovine človeštva urejenih na zgoraj opisani način.

TESTIRANJE OPISANEGA PROBLEMA: V iskalnik Google vpišite eno od zgornjih imen npr Kiklop in iščite ustrezne slike. Slik starodavnih kipov praviloma ne boste našli ampak le sodobne.   Isto lahko storite tudi z katerokoli pomembnejšo osebo npr. Jesseus – Jezus…  če boste imeli srečo boste po dolgem sikanju našli kakšno ikono Jesseusa iz 10. stoletje naprej.  Namesto da bi vam iskalnik omogočil časovno zaporedje in dejansko našel kvalitetne slike izvornih upodobitev boste dobili  več in manj že obdelan in na žalost večinoma povedno povsem potvorjen material .

OPIS PROJEKTA

Sam imam obsežno bazo slik starodavnih umetnin sortiranih po posameznih  kategorijah in s časovnimi oznakami. Umetnine same po sebi  imajo izjemno zanimivo govorico, ki ni v neskladju z današnjim znanstvenim pojmovanjem sveta.  Kvaliteten vir umetnin je tudi insecula.com, ki objavlja obsežne zbirke umetnin v srednji kvaliteti, toda niti ti podatki niso ustrezno sortirani, niso primerjani in niso javno dostopni, saj so fotografije označevane s © - copyright. Le kako je lahko nek zgodovinsko pomemben eksponat lahko tako odtujen od javnosti, da javnost nima niti pravice do slik tega eksponata?  Če pa že lahko vidi sliko pa  slike ne more uporabljati.  Samo na tej osnovi je lahko zgodovina človeštva več in manj povsem napačno interpretirana.

Sam sem na podlagi raziskave sumerskih pečatnikov – ki kot slike v višji kvaliteti v večjem številu seveda na spletu niso dostopni  - ugotovil kje je bila starodavna Atlantida.  Pečatnike sem lahko enostavno med seboj zlagal kot posamezne dele mozaika in razkrilo se je veliko zanimivih zgodb, pa tudi dejstvo da je bila Atlantida na področju t.im. Mezopotamije torej med Evfratom in Tigrisom, otoček z istim imenom pa se je pogreznil v močvirje ob izlivu obeh rek.  Ta droben podatek povsem spremeni  nabor tekstov starozavezne biblije, saj jim doda tekste Platona.
Več na mojih spletnih straneh, ki so žal večinoma neprevedene. Toda pred kratkim ste slovenščino vključili v svoj spletni prevajalnik, tako boste lažje razpoznavali moje zapise o Atlantidi. Glejte www naslov:
http://stres.a.gape.org/atlant.htm

Ekipa
Že dandanes sodelujem z zgodovinarjem, filozofom ter ekipo, ki ureja izjemno pozitivno in zanimive spletne strani – Sončne pozitivke na kateri rudi sam gostujem. Zlahka pa preko foruma in na druge načine hitro naredimo ustrezno mednarodno ekipo. Vsakemu, ki poseduje fotografije višje kakovosti starodavnih umetnin (do ok. 15 stoletja n.š.) lahko kot bartel uslugo ponudimo vizualizacijsko poved sorodnih slik in seveda slike.  Imetniki ciljnih fotografij  praviloma zanimajo sporočila le teh, do izvirnih sporočil pa se lahko pride predvsem preko primerjave podobnih artefaktov in preko tehnike vizualizacije.

Viziualizacijski postopek
Osnova vizualizacije je sposobnost  vnosa informacij v mišljenjske procese in izpolnitev pogoja odmisliti vse predhodne koncepte ter vedenja o vsebini opazovanega. Zadnja faza vizualizacijskega vpogleda pa je sproižanje AHA efekta, podatke se pretvori v vizualizacijo – »film«. Rezultati tovrstnega postopka so zelo zanimivi. V raciuonalni analizi kasneje lahko ugotovimo da so praviloma tovrstne povedi logično nepričakovano kvalitetno utemeljene.

Ciljne skupine preko katerih bi pridobivali slike starodavnih umetnin: Klubi popotnikov in popotniki nasploh, muzeji, posamezniki, ki so lastniki zbirk

 

POSLEDICE
Vsebinske
Projekt bo deležen izjemnega zanimanja, saj bo omogočil dostop do dejstev zgodovine človeštva  vsem uporabnikom Googla.  Dejstva namreč govorijo sama zase, velikokrat povsem drugače kot jih interpretirajo interpreti npr. Kiklopi na, ki jih najdeš na spletu imajo več in manj vsi eno samo oko in so izjemno veliko… zgodovinsko dejstvo je povsem drugačno, upodabljali so t.im. tretje oko, odrasli Kiklopi so bili upodabljani kot ok. 1/3 višji kot običajni ljudje...

Obelodanil se bo problem pravice javnosti do informacij kar bo pospešilo razvoj civilne družbe. Artefakti zgodovine človeštva večinoma vsebujejo zelo veliko simbolno pa tudi estetko vrednost kar je dobra osnova za razmisleke o zahtevnih problemih sedanjosti...    

Finančne
Projekt lahko povežete z podobnim projektom Billa Gatesa, ko je začel za spletno uporabo odkupovati fotografije umetnin. Nekaj fotografij boste morali odkupiti, toda tovrstna baza bo omogočila zamenjavo z zainteresiranimi lastniki fotografij - popotniki, muzeji, lastniki posameznih zbirk.

 

Vladislav Stres
Fabianijeva 45, Ljubljana
vladislav.stres1@t-2.net
0038631578981

 


Google daje 10 milijonov dolarjev za boljši svet

Zdravo dragi Pozitivci, danes vam ne morem opisati navdušenja, ki ga je v naše prostore prineslo Andrejino pisemce, z Googlovo akcijo, da podpre ideje za boljši svet. Google se je namreč odločil, da za svoj 10 rojstni dan naredi nekaj dobrega, zato so odprli Projekt 10*100, ki ima namen, podpore idejam, ki bodo spremenile svet in pomagale kolikor ljudem je le mogoče.

Google ponuja podporo 5 najboljšim idejam v skupni vrednosti 10 mio dolarjev, za projekte pa je odprl osem kategorij - družba, možnosti, energija, okolje, zdravje, izobraževanje, prebivališče in drugo. V prijavi ideje na razpis oz nagradni natečaj lahko sodeluje prav vsak, seveda je treba imeti dobro idejo, ampak to verjetno ne bo pretežko kajne? Ideje lahko pošljete do 20.10.2008

Ker na Pozitivkah verjamemo v dobre ideje in v dobre ljudi še posebej pa v Slovenijo, se dobro zavedamo, da se take priložnosti, kjer imajo naše ideje lahko dejanski globalni vpliv zelo redko pojavijo.
Zato smo se odločili, da bomo pomagali vsem zainteresiranim pri prijavi in prevodu idej v angleščino. Vprašanja in predloge nam lahko pošljete na soncna@pozitivke.net, vabimo pa vas tudi na >> forum na Pozitivkah kjer boste lahko naredimo kakšen breistorming glede ideje, tam pa boste lahko spremljali tudi najnovejše informacije o poteku projekta in tem katere ideje bomo mi prijavili.

Več o projektu in prijavah idej si lahko preberete na uradni spletni strani >>10*100.

Pošlji dalje in tako prispevaj k boljšemu svetu tudi ti!

Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Nina, Gape


ATLANTIDA