tIskovnE konferencE IN IZJAVE ZA MEDIJE  STROKOVNE SKUPINE DRUGI TIR 4 KM


Tiskovna konferenca 21.3.2017 ob 11.00 na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani:
 
Na konferenci je bila podrobneje predstavljena neprimernost 21. let stare zasnove za železniško povezavo Koper – Divača in problem ZAPIRANJA UST, ki se je zgodil na seji Obora za infrastrukturo v DZ RS dne 9.3.2017 na kateri je Strokovna skupina Drugi tir (Jožef Duhovnik, Andrej Čufar, Dušan Plut) v sodelovanju s Skupino za nadzor Drugi tir (Emil Milan Pintar, Stanko Štrajn) predstavila nepravilnosti vladno protežiranega projekta v 11. točkah. Janko Sever pa je predstavil peticijo z več kot 3.200 podpisi krajanov Črni Kal z zahtevo, da se stara proga nujno sanira tako, da ne bo več hrupa in predvsem požarov, ki jih povzročajo  žareče odpadle zavore tovornih vlakov.  Seja je trajala 6 ur. Uro in pol pred koncem seje je Ministrstvo za infrastrukturo dalo odgovore, toda nihče od strokovne skupine se več ni smel oglasiti.
Govoril je tako lahko samo ENKRAT in še to samo ob uvodni predstavitvi - kako bi moral biti (trenutno največji)  vladni projekt, načrtovan ter izveden. Seja se je tako nadaljevala z nadaljnjim uro in pol trajajočim pogovorom med poslanci in se brez sprejetja kakršnega koli sklepa, tudi zaključila.
Več magnetogram
Odbora za infrastrukturo DZ RS www.

Na tiskovne konferenci, ki jo je odprl Vladislav Stres, so problematiko in javne odgovore ministrstvu predstavili, predstavnik in člana strokovne skupine: 
dr. Jože Duhovnik, Andrej Čufer in dr. Dušan Plut.

Tiskovne konference so se udeležili naslednji mediji oz. novinarji:
Marko Milenkovič (POP TV), Jure Čepin (Radio Slovenija), Zoja Črnilec (STA), Matic Štojs (Demokracija).

Po diskusiji z novinarji je spregovoril še dr. Janvit Golob, ki je naštel več, preko vlade izvajanih, investicij, ki nikdar niso bile dokončane in so bile tako gospodarski polom. Zaradi nujnosti resnejšega pristopa k projektu pa je zatrdil, da bo kot svetnik naredil potrebno za morebitno drugo debato o Drugem tiru v DS RS.

Po diskusiji z novinarji in nato parimi obiskovalci se je tiskovna konfenca zaključila ob 12,15 minut.

Zaključimo z mislijo otvoritelja tiskovne konference:
»V RS je s strani oblasti težko dobiti odgovore, v tem imajo vse večje težave tudi nekateri poslanci, novinarji, kaj šele strokovnjaki.  Hrabri in pedantni pa imajo srečoNajpogostejša zastavljena vprašanja in ODGOVORI


Železiška proga Koper Divača je zastarela in nujna popolne inovativne obnove v dvotirno  
 

DOMOV