Na Ministrstvo za kulturo RS sem večkrat pisal v zvezi z nedemokratičnimi simboli na Vladni palači, med drugim tudi dne 22. 06. 2008. 

Odgovora pa ni bilo od nikoder. Čez slabe tri mesece 12. 09. 2007 sem prejel odgovor Direktorata za kulturno dediščino ki me napotuje na Urad vlade za komuniciranje.  Po glede na določila Zakona o upravnem postopku sem računal da bom vseeno prejel odgovor, pa ga nisem zato sem 14. 09. 2007 in nato še mesec dni kasneje 13. 10. 2008  sem poslal zaprosilo tudi na Urad za komuniciranje RS. Odgovora do danes 30. 09. 2008 nisem prejel.

 

Vladislav Stres


Zadeva: NEUSTREZNA NEDEMOKRATICNA SIMBOLIKA NA NEKATERIH DRZAVNIH OBJEKTIH
Od: vlado
Datum: Sat, 13 Oct 2007 09:55:01 +0200
Za: anze.logar@gov.si
CC: Damjan.Prelovsek@gov.si, andrej.ule@gmail.com

Ker na spodnje pismo, ki sem vam ga poslal 14. 09. 2007 nisem prejel odgovora ga pošiljam danes 12. 10. 2007.


Vnaprej hvala za odgovor.


Urad vlade za komuniciranje
Gregorčičeva 25
1000 Ljubljana
(01) 478 26 30

v.d. direktorja
mag. Anže Logar
(01) 478 26 30
anze.logar@gov.si


FAŠISTOIDNI SIMBOLI NA PREDSEDNIŠKI OZ. VLADNI PALAČI
- butarica s sekirico ipd


Spodaj podpisani Vladislav Stres se zahvaljujem za odgovor, ki sem ga včeraj torej 12. 9. 2007 prejel od Generalnega direktorja direktorata za kulturno dediščino MK, dr. Damjana Prelovška.
Odgovor sem prejel na pismo poslano dne 19.6.2007, torej v časovnem razmaku slabih 3 mesecev in po večih prošnjah, da naj odgovor dobim.  Te besede pa niso besede očitkov, odgovora sem vseeno zelo vesel, saj je tema res delikatna in tako razumem ta časovni zamik.

Zaradi delikatnosti teme sem pričakoval tudi to kar se je zgodilo - odgovor se je povsem izognil vsebini moje pobude, torej vprašanju nedemokartičnih simbolov na Predsedniški oz. Vladni palači, palači ki imata tudi predstavniško funkcijo in simbolizirata današnjo oblast.  Gospod Prelovšek me je naslovil na drugo instanco, ki pa, glede na  utemeljitev v odgovoru, naj ne bi imela kompetenc za ureditev razmer. 
Odgovor je tako zgolj okrnjeno normativen. Kljub normativnosti odgovora se odgovor izogne zakonodaji, ki ni pogodu rešitvi, ki jo odgovor utemeljuje - status quo. 
Izogne se torej ustavnim normam  RS, kot normam EU, pa tudi zahtevam državljanov in splošno poznanemu javnemu mnenju, da so fašistični simboli prepovedani oziroma nezaželjeni. Prepovedan kot javni simbol sicer niso butarice s sekirico, ampak fašistični kljukasti križ, toda prepoved fašističnega kljukastega križa (ki je potvorba in zloraba okrog obrnjenega podobnega križa kot simbola sprememb)  se  posredno dotika tudi drugih  fašistoidnih in nasilnih simbolov.  
Ustavna listina EU o temeljnih pravicah: "Ob spoštovanju raznolikosti kultur in tradicij evropskih narodov ter nacionalne identitete držav članic in organizacije njihovih organov oblasti na državni, regionalni in lokalni ravni prispeva Unija k ohranjanju in razvijanju teh skupnih vrednot; prizadeva si za spodbujanje uravnoteženega in trajnostnega razvoja..."  govori o razvijanju vrednot, torej ne pristaja na večni staus quo simbolov vrednot, saj imajo ravno simboli močan vpliv na razvoj vrednot.

Ker je simbol butarice okrog katere je povezanih 10 posekanih leskovih palic nasilen in je bil  množično uporabljan predvsem v Italiji za časa Musollinijevega fašizma, v podobni obliki srp in snopi pa v fašistični Nemčiji za časa Hitlerja je prav da si naša demokratična oblast postavi vprašanje o ustreznosti simbolov s katerimi se kot uporabnica palače predstavlja. Pripominjam, da imajo tudi framazonske lože imajo takšno strukturo povezav posamezne celice kot jo simbolizira butarica s sekirico - več o tem glejte ppt predstavitev na internetu, če pa bi koga morda kaj zanimalo povem, da imam še mnogo več zgodovinskega in tehtnega materiala na to temo. Ukvarjam se namreč z vizualizacijo umetnosti in imam v številnih primerih povsem drugačen pogled  na  našo daljno preteklost kot je akademska, torej  poznam izvore fašističnih simbolov, ki so nastali okrog 4 - 3. stoletja pred novim štetjem oz. pred Jezusom. 

Nasilje rodi nasilje, zato je prav da se nasilnim simbolom odpovedujemo in jih damo tja kamor spadajo - v muzeje.  Kip ženske, ki v rokah drži sporne simbole bi si z veseljem ogledoval v muzeju, pred vladno palačo pa je posmehovanje demokraciji, ki gradi na partnerskem odnosu do državljanov.

Aktualna Vlada RS je naredila  več pomembnih sprememb v družbi, menim da je čas, da naredi tudi to. Partnerski odnos je možen šele, ko se državljani lahko indentificiramo z oblastjo, to pa je možno le v odnosih medsebojnega spoštovanja. Sekanje  nog - identitete, pahnenje v materialno in duhovno odvisnost kar predstavlja butarica s sekirico je povsem v nasprotju s temelji mlade demokracije v RS.

Če pa s simboli ni nič narobe, se pa čudim dejstvu da glavni vhod v  Vladno palačo iz Prešernove ulice ni predstavljen  na internetni predstavitvi Vlade RS - slika, ki predstavlja Vladno palačo je slika stranskega, manj pomembnega vhoda ipd.


S spoštovanjem in vnaprej hvala za odgovor
oz. povabilo na pogovor


Vladislav Stres
Fabianijeva 45, Ljubljana
GSM  031 578 98111.9.2007 23:02  od:  vladislav.stres@guest.arnes.si   za: Damjan.Prelovsek@gov.si, gojko.zupan@gov.si, m.krivic@siol.net, Dejan.Steinbuch@zurnal.org, matej.makarovic@guest.arnes.si

Ker do danes (seveda) nisem prejel vsebinskega odgovora,  vas ponovno pozivam, da izpolnite obljubljeno in da  uredite, da  bom odgovor na spodnje vprašanje dobil.

Pred vladno oziroma predsedniško palačo sta pred glavnim vhodom dva kipa. Na enem  ženska v eni roki drži knjigo z napisom  CODEX, v drugi pa butarico, ki je zvezana okrog sekirice. Ta simbol je simbol agresivnega podrejanja ljudi - je fašističen oz. fašistoiden. Kljub koreninam simbola v ideologiji rimskih liktorjev, je simbol vsebinsko povsem nezdružljiv z demokraticijo v Sloveniji, z njeno ustavno ureditvijo, ki se ji mora podrediti tudi simbolika Predsednika republike in Vlade RS.

V sliki in besedi pa je nekaj o tej problematiki zapisanega tudi na
http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm  glejte PPT datoteko.


lep dan


Vladislav Stres


01.08.2007 23:09  od vladislav.stres@guest.arnes.si   za    Damjan.Prelovsek@gov.si  (direktor Direktorata za kulturno dediščino, MK)
Gojko Zupan mi do danes ni odgovoril.

prosim za  odgovor na pobudo

lep dan


Vladislav Stres


Damjan.Prelovsek@gov.si pravi:
Spoštovani kolega Stres!
... Kot sem slišal Ti bo odgovoril tudi kolega Gojko Zupan.
Lep pozdrav
Damjan Prelovšek

19.6.2007 11:22 od:  vladislav.stres@guest.arnes.si  za Damjan.prelovsek@gov.si
Menim, da je prav, da se  simbolika uredi v skladu z demokratičnimi cilji Ustave RS.
Simbolika dokazuje le navidezmno demokratičnost prejšnjega režima.

http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm  glejte PPT datoteko.
Sedaj pa ga še vam.   Prosim, da vlada reagira pravočasno. Tako se bomo lotili dejanskih problemov in uredili  deželo tako da bo v času predsedovanja EU še bistven bolj gostoljubna kot bi bila.

Pisno sem  s  13.6.2007 12:54 problemom seznanil bivšega ustavnega sodnika, gospoda  Toneta Jerovška in več intelektualcev,  dne 14.6.2007 10:23  sem  obvestil   dr. Rajka Pirnata  rajko.pirnat@pf.uni-lj.si 
s spoštovanjem

prosim tudi za pogovor z Vami.
lep danVladislav Stres, univ. dipl. oec.
*zasebni učitelj*
*Fabianijeva 45, Ljubljana
GSM  031 578 981

 

---- Izvirno sporočilo --------
Zadeva: Re: moznosti sodelovanja
Datum: Mon, 27 Mar 2006 15:23:40 +0200
Od: vlado <vladislav.stres@guest.arnes.si>
Za: predsednik@gibanje.org, UPRS_1@up-rs.si
Sklici: <4408DB26.7090706@guest.arnes.si>


 

Dr. Janez Drnovšek, 
Urad predsednika republike,
Erjavčeva 17, Ljubljana
telefon: 01 / 478 12 22 
 

2.3.06 sem,  tako kot sem bil napoten, osebno oddal spodnje dokumente vratarju (vhod iz  Gregorčičeve):
- Spoštovani predsednik RS, 

 

dne  4.3.2006 ob 1:11 uri pa sem jih poslal še po e. pošti na predsednik@gibanje.org 


13.3.2006 13:21:20 sem govoril z Vašo tajnico  g. Ilovarjevo,  01/  478 12 218, ki me je dan potem usmerila na
Alenka Devly (odnosi z javnostmi). Po pogovoru sem ji posredoval  isto pismo   na e. naslov  alenka.devly@up-rs.si 

Prosil sem tudi za možnost pogovora z Vami.
 


Do danes 27.3. 2006 nisem prejel odgovora.  Če pa ste ga že posredovali in je z moje strani prišlo do  neprevzema... prosim pošljite kopijo

Tudi, če nimate časa, ali pa  vas moji projekti ne zanimajo,  lahko odgovorite.

Menim, da imamo državljani pravico do odgovora, tudi, če je ta zelo  kratek, še posebej, če v komunikacijo s svoje strani vložimo veliko svojega časa.... 

   
    Hvala


 

V Ljubljani: 27.3.2006
Vladislav Stres

 


RAZLAGA SIMBOLOV - BUTARICE S SEKIRICO ipd

O FAŠIZMU - PPT  predstavitev