DRUŠTVO NOVA SLOVENSKA ZAVEZA
BEETHOVNOVA ULICA 5
1000 LJUBLJANA
Tel: 01 4251537
Teslova 7
1000 Ljubljana
tel: 01 425 16 90 

PROSIM DA POMAGATE PRI DEJANSKI VZPOSTAVITVI SPRAVE
 

Justin Stanovnik, odgovorni urednik časopisa Društva Nova slovenska zaveza - Zaveza.  Vaš bratranec, nekdanji predsednik države Slovenije, predsednik Zveze borcev Slovenije Janez Stanovnik je na slovesnosti na Jančah pred kratkim dejal, da je resnica samo ena sama in iz tega se lahko izlušči, da ga zanima kaj se je res dogajalo ob koncu 2. svetovne vojne in  po njej glede obračunavanja med Slovenci. Prvoborec Ciril Jurčič mi je v pogovoru na isti slovesnosti dejal, da je bil Kočevski Rog napaka. Vi ste na Spominski slovesnosti za pobite domobrance in druge žrtve revolucionarnega nasilja dejali: "Šele če bomo prišli k sebi, bomo lahko mislili nase kot na eno stvar in ne na dve, od katerih se ima to, kar je v korist ene, vedno za škodo druge". V Cerknem ste dejali: "želimo pa opravičilo pred tistimi, ki ležijo pobiti in pred vsem narodom, tako da bo slišala vsa Evropa"  in nadaljujete: "Pamet je več kot razum. V besedi pamet je skrita beseda spomin." Sprašujem ali lahko najdete eni in drugi tako partizani kot domobranci ipd napake in prednosti svojega delovanja. Ali ste se za napake sposobni opravičiti drug drugemu?  Kot vem tudi vi menite da Tudi vi imate misli da v primeru nespoštovanja mrtvih ne moremo spoštovati živih.  Kje je hrabrost za  zbiranje argumentov ne glede kdo jih da, kje je hrabrost da se odkrije resnica o polpretekli zgodovini? Tudi vas, tako kot vašega bratranca Janeza Stanovnika sprašujem ali  menite, da  za postavitev osnov za dejansko spravo potrebujemo MUZEJ ŽALOSTI, ki bo, ko bodo  zločini tako domobrancev, kot partizanov, kot tudi navideznih osvoboditeljev raziskani in prediskutirani, postal MUZEJ MODROSTI.    Sam predlagam, da se ga postavi med Jančami in Prežganjem (vas Prežganje je le malce stran od vasi Janče - ok. 1,5 km zračne linije).  Tako na Jančah kot na Prežganju ob dnevu državnosti  gorijo kresovi. Na Jančah se ob cerkvi Sv. Nikolaja zbirajo zagovorniki ene plati resnice, na Prežganju pa ob cerkvi sv. Marjete zagovorniki druge plati resnice.   V Sloveniji so sicer aprila 2008 ustanovila Študijski center za narodno spravo, toda prav bi bilo da v iskanju katarze - resnice sodelujejo  tisti, ki so močneje povezani s takratnimi časi.


Resolucija Sveta Evrope št. 1481, sprejeta leta 2006 prepoveduje vse totalitaristične režime tako fašizem, kot nacizem, komunizem... Resolucija zavezuje tudi Slovenijo. Prosim, da sodelujete pri njeni implementaciji, tako Fašizem kot Stalinizem jugoslovanskega tipa sta bili izkrivljeni poti naše družbe. Resnica pomirja, odganja zatekanja k lažem in daje temelje za zorenje vesti in posledično za sodelovanje ne glede na to kaj in kje si bil.

Zveri so prišle na oblast in naredile Fašizem in Nacizem (PPT  predstavitev fašizem 2,5 Mb).  Druga svetovna vojna, ki je sledila, je mnogim egoističnim, krvoločnim posameznikom v popolnem kaosu, ki je sledil, dala v roke orožje in pravico krasti, poniževati in ubijati. Moč so v nekaterih državah tovrstni posamezniki tik pred osvoboditvijo in po njej, uspešno zlorabili - posledica 60.000 do 120.000 in več po vojni ubitih Slovencev. Ponekod so celo prevzeli posamezne dele oblasti. Pod krinko osvoboditeljev so si privoščili praktično vse. Nekateri so postali celo sodniki življenja in smrti nemočnih. Slovenija je po II. sv. vojni zaradi njih doživela delni genocid. Pravno in moralno se s tem dejstvom,  zaradi varovanja parih zločincev, z močnim političnim vplivom in močjo nasploh, naša sodna veja oblasti še ni soočila.

 
Cerkev na Jančah, kjer so bili  izvršeni zločini nad partizani, borci za  pravico za lastno življenje in identiteto.

Kres za časa proslave ob dnevu državnosti.

 

 

Cerkev na Prežganju kjer so se zgodili zločini nad  drugače mislečimi, drugače bogatimi in kjer se je kaznovalo tudi zločince. Danes nekateri vse tri kategorije mečejo v isti koš - Domobranci.

 

Brez dejanskega ugotavljanja resnice zgolj na podlagi dejstev (torej ne na podlagi pesmi in vnaprejšnjih stališč) ne moremo postati družba sodelovanja, brez tega pa ne moremo postati razvijajoč se narod prihodnosti, ampak gre razvoj identitete Slovenije v negativno smer.  Če menite, da je svoboda pomembnejša dobrina kot suženjstvo ("Ak' pa naklonijo nam smrt bogovi, manj strašna noč je v črne zemlje krili, ko so pod svetlim soncem sužni dnovi!": France Prešeren), potem se nimate česa bati. Na tej podlagi lahko sodelujete pri razjasnitvi novejše zgodovine tako, da se bo to poglavje zaključilo, strasti in navijaštva, podžiganje nestrpnosti proti nasprotni strani pa bo zamrlo. 

V primeru, da, niti eni niti drugi, niste sposobni stopiti naproti dejanski resnici (nasproti sebi in drug k drugemu) pomeni, da travme povezane z dejansko izjemno hudimi časi vojne niste sposobni preseči. Tako so tudi vaše besede, ki jih govorite zdaj eni, zdaj drugi, na različnih proslavah in obeležjih, le besede trenutnega časa in bodo po vašem tuzemskem odhodu le del izjav v arhivih.

 DAN DRŽAVNOSTI V PREŽGANJU
22. 06. 2005

 

I. Mašo v cerkvi sv. Marjete je vodil duhovnik, ki ga cenim, dr. Stanko Gerjolj.


 

II. Srečanje, zakuska na bližnjem griču

 

 

III. Govori, animatorji, pogovori

 


 

 

IV. Kres in ples  

AVTOR copyright  ©  by  Vladislav Stres
 

 


 PISMO Janezu Stanovniku, predsedniku ZZB NOB Slovenije, z dne 25. 05. 2008


PESEM O SPRAVI in druge pesmi


domov