Predsednik ZZB NOB Slovenije
Janez Stanovnik
tel.: 01 434 46 19, 01 434 46 20
zzbnob@siol.net

 
Spoštovani Janez Stanovnik

 

 

 

PROSIM DA POMAGATE PRI DEJANSKI VZPOSTAVITVI SPRAVE

 

Na Spominski slovesnosti "Pohod na Janče" (ob 67. obletnici ustanovitve Molniške čete in 66. obletnici ustanovitve prve slovenske brigade II. grupe odredov, njihovih bojev in 130. obletnici spopada s Turnarji na Jančah)ste dejali: "resnica ena sama in edina, ki prej ali slej pride na dan in nas obvaruje pred lažmi."

Zato bi bilo prav, da se  naša polpretekla zgodovina obdela na strokoven način - torej da se naredi muzej v katerem bi bili argumenti za in proti tako glede partizanov, kot domobrancev in drugih. Vi se resnice ne bojite, kar je dobro. Rod, ki nismo sodelovali v vojni smo obremenjeni z medsebojnimi obračunavanji tako enih kot drugih kar se prenaša v vse segmente družbe npr. obračunavanje med slovensko opozicijo z pozicijo in obratno. To pa je huda cokla razvoja za Slovenijo tako njene identitete kot gospodarskega  razvoja, ki nas peha v hlapčevanja zdaj temu, zdaj onemu.

Ko sem pred meseci ob predstavitvi knjige Franceta Bučarja »Rojstvo države« avtorju postavil  vprašanje. Ali ima dozorel narod sposobnost samokritike? Če samokritike ni, se družba namreč polarizira. Pri nas je zaradi tega prišlo celo do tega da nekateri hočejo škodovati državi oz. delajo vse samo, da bi prevzeli oblast. Nato sem postavil še vprašanje: »Kdaj se bodo starci opravičili drug drugemu?« Odgovor je bil: "Nikoli!"

Starci preko mlajših še vedno obračunavajo drug z drugim!

 

Med Slovenci je nujna dejanska SPRAVA. Številnim so se za časa vojne dogajale krivice, številnim se krivice dogajajo tudi danes. Zato so jezni! Toda namesto, da bi  poiskali in predstavili dejstva,  številni želijo obračunavati z zagovorniki drugačne resnice. 


Nujno potrebujemo MUZEJ ŽALOSTI, ki bo, ko bodo  zločini tako domobrancev, kot partizanov, kot tudi navideznih osvoboditeljev raziskani in prediskutirani, postal MUZEJ MODROSTI.    Postavi se ga lahko med Jančami in Prežganjem (vas Prežganje je le malce stran od vasi Janče - ok. 1,5 km zračne linije).  Tako na Jančah kot na Prežganju ob dnevu državnosti  gorijo kresovi. Na Jančah se ob cerkvi Sv. Nikolaja zbirajo zagovorniki ene plati resnice, na Prežganju pa ob cerkvi sv. Marjete zagovorniki druge plati resnice.  
 

Zveri so prišle na oblast in naredile fašizem in nacizem (PPT  predstavitev fašizem 2,5 Mb). Druga svetovna vojna, ki je sledila, je mnogim egoističnim, krvoločnim posameznikom v popolnem kaosu, ki je sledil, dala v roke orožje in pravico krasti, poniževati in ubijati. Moč so v nekaterih državah tovrstni posamezniki tik pred osvoboditvijo in po njej, uspešno zlorabili - posledica 60.000 do 120.000 in več po vojni ubitih Slovencev. Ponekod so celo prevzeli posamezne dele oblasti. Pod krinko osvoboditeljev so si privoščili praktično vse. Nekateri so postali celo sodniki življenja in smrti nemočnih. Slovenija je po II. sv. vojni zaradi njih doživela delni genocid. Pravno in moralno se s tem dejstvom,  zaradi varovanja parih zločincev, z močnim političnim vplivom in močjo nasploh, naša sodna veja oblasti še ni soočila.

 
Cerkev na Jančah, kjer so bili  izvršeni zločini nad partizani, borci za  pravico za lastno življenje in identiteto.

Kres za časa proslave ob dnevu državnosti.

 

 

Cerkev na Prežganju kjer so se zgodili zločini nad  drugače mislečimi, drugače bogatimi in kjer se je kaznovalo tudi zločince. Danes nekateri vse tri kategorije mečejo v isti koš - Domobranci.

 

 

 

»NAJ SVOBODO LJUDI,
NAJ ČAST, POŠTENJE,
NAJ RADOSTNE PRAVICE,
ŽUBORENJE PRIVABLJA
IZ TEMIN POJOČA DLAN.

KAR JE VELIKEGA RODI TRPLJENJE.
ZBEŽITE SENCE,
VZIDI ČISTI DAN.

 

Cene Vipotnik 1977, Janče

 

 

Potrebujemo vrednote, potrebujemo vero, ki pa jo moramo najti sami, saj oklicani za to vere v presežne vrednote že dolgo več ne širijo.


Dne 20. marca 2008 ste v pismu našteli spodnje vrednote:
domoljubje, svobodoljubnost, antifašizem, antinacizem, solidarnost, enakopravnost, humanost, tovarištvo, socialna pravičnost, nacionalno dostojanstvo in druge pozitivne prvine razvoja in medsebojnih odnosov
 

Sam menim, da je domoljubje posledica udejanjanja vrednot:  socialna pravičnost, humanost, solidarnost, spoštljiv odnos do ljudi in narave…

 

 

več o tem na:

http://stres.a.gape.org/vs/misel_dneva.htm

 

lep dan

 

 

Vladislav Stres
Fabianijeva 45
Ljubljana
F O T O R E P O R T A Ž A

 

     

 

Pogled z Janč. Vidimo lahko celotno Ljubljano, pa Domžale, Kamnik... Prežganje in Janče sta etnični center Slovenije.
 


PISMO  Justinu Stanovniku,  odgovornemu uredniku časopisa Društva Nova slovenska zaveza - Zaveza, z dne 01. 06. 2008


PESEM O SPRAVI in druge pesmi


domov