O BOGU, OSREDIŠČENOSTI, MOČI IN ŠE O ČEM
(literarno pesniški esej)

Zanimivo je, da ravno v zadnjem stoletju, pa še to le po svetovnih vojnah, ljudje niso več verni. Pa še prav imajo, saj  inštitucije nič več ne nagovarjajo, kaj šele nudijo,  božjega. Toda ali božje zato ne obstaja? Mar je odrekano že tudi neobstoječe? Mar so vse grdobije v imenu: vere, presežno, odpravile presežnost samo? Mar ni ravno dandanašnji kaos posledica A-TEIZMA kot izbris vsakega, ki "diši po višjih vrednotah", celo tako zelo temeljit izbris, da večina ne zmore verjeti niti v temeljne vrednote Ustave in temeljne Človekove vrednote, kot jih čutimo v svoji morali, z očmi notranjega jaza ali vesti, kot rečejo nekateri.  

Dandanes vrednote potrebujemo, kot še nikoli preje. Preje smo pač imeli plastične Marije, pa Jezuse, pa hostije so v usta polagali ljudje z žarom v očeh. Danes je to mimo.   
Zakaj vrednote presežnosti potrebujemo? Ker z dejanji s pomočjo: strojev, nanotehnike, kemije, biogenetike, informacij, informatike… lahko ključno vplivamo na soljudi, na življenje na sploh.

In kaj je ta osrediščenost!?
 

SVET JE ENO in mi smo povezani tako drug z drugim kot s svetom, ki je CELOTA!
 

Ja CELOTA. Smešno pravite, hecno za umret pravite. Ja pa že Einstein je povedal to kar v podzavesti vemo prav vsi, energija se ne izgublja se le predeluje, predelujejo pa se tudi energetski pojavi, kot so naše misli, duše. Ja DUŠE, prav ste slišali. Ali danes pred oltarji govorijo o obstoju in razvoju človekove DUŠE. Kot vem ne, o vsem drugem preje. Ja človek ima zavest, ki jo lahko imenujemo DUŠA. In ključna naloga Človeka je - da jo razvija, da jo hrani s svojo radostjo, prijateljstvom, ljubeznimi. Ja kaj pa en sam življenjski partner, pa hudobija, ki naj bi bila v vsakem… Dajte no! Duša ima zanimivo lastnost da ve odgovore, le vprašati jo moramo. Toda ni vsako ukvarjanje s samim sabo pogovor s svojo najglobljo notranjostjo. Ne, nikakor. USTAVI se, odvrzi plašče predpostavk, umišljenosti… Vse kar so te glede duše učili, je  v civilizaciji v kateri rasteš več in manj kamenje, ki ga kot Sizif nosiš na PUKLU (hrbtu).

Naj bo tokrat dovolj, sedaj pa nekaj o maši. Ja prav ste slišali o maši. Potrebno jo je namreč spremeniti, saj je v pomembnem delu zavajajoča in povsem skregana z zdravo pametjo. Ja pozabil sem dodati da je zdrava pamet eden od obrazov DUŠE. Toda ne vedno, v številnih primerih pa je.

Ali naše želje vplivajo na soljudi, naša jeza, veselje, žalost, radost? Ali je prav da v svojem življenju MOLIMO? Vsaj tu in tam, ali je prav vse povezano z molitvijo neumnost?


p.s:

Tekst sem napisal in prebral na literarnem večeru ob dnevu reformacije dne 29.10.2009 v Kolovrateatru v Ljubljani.

 

MOLITEV  POSVEČENE CERKVE BESEDA BOGa
Oče naš, ki si v nebesih,
posvečeno bodi tvoje ime,
pridi k nam tvoje kraljestvo,
zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji.
Daj nam danes naš vsakdanji kruh
in odpusti nam naše dolge,
kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom
,
in ne vpelji nas v skušnjavo
,
temveč reši nas hudega.
Ko boste nehali biti grešni
boste postali KR-I-ST-US.
Edino kar je kaj vredno je obračun z lastnimi grehi:
sebe, družine, države...
to pa je možno z vrednotami, osrediščenostjo.
Vse kar je greh PREZIRAM
in zdrobim v prah.
Edino kar vam ostane je, da postanete zavezani  LJUBEZNI.
Če boste grešili še naprej
bom ugasnil vse OGNJE.
Vir:
http://www.sv-nikolaj.org/Strani/_molitve.htm
podobno:
http://sl.wikipedia.org/wiki/O%C4%8Dena%C5%A1

napisal: V. Stres
»Kdor prikriva svoje grehe, nima sreče, kdor pa se jih obtoži in jih opusti, doseže usmiljenje« (Biblijski pregovori 28, 13).

Avtor: © Vladislav Stres


 

odlomek iz knjige MEDITACIJE

PESMI za pokušino

nekaj PRAVLJIC

MOLITEV

O PLESU

 

BIBLIOGRAFIJA,    RECENZIJE KNJIG

PISATELJ VLADISLAV STRES

LITERARNA DELAVNICA - ŠENT

KIPARSTVO

POLITIKA

 

O VIZUALIZACIJI UMETNIN

BENEŠKE MASKE


Raziskovanja lahko podprete z nakazilom na:
SKB d.d., Ajdovčina 4, Ljubljana
št. r.: 03100-1002358039EUR

VLADISLAV STRES
Fabianijeva 45,

1000 Ljubljana

vladislav.stres@guest.arnes.si

GSM  031 578 981


STARA SPLETNA STRAN VLADISLAVA: STRESA


 

domov